Honvédelem és nemzetbiztonság

Jericho maroklőfegyvert rendszeresített a TIBEK

Jericho

Meglepő tétel jelent meg a belügyi szerv vezetője által alkalmazásba vett szakanyagok listáján. A 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás alapján rendszeresen közzétett információk szerint a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) két szakanyagot is alkalmazásba vett.

Az egyik a SCHELLI RB-98-100 típusú két láncszemes fém kézbilincs, hordtáskával, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen a Rendőrség, Készenléti Rendőrség is alkalmazza. Természetesen érdekes kérdés, hogy eddig milyen szakanyagok voltak rendszeresítve, de ez, a most közzétett dokumentumból, nem derül ki.

Sokkal érdekesebb viszont a döntés a 9×19 mm-es Jericho 941F pisztoly alkalmazásba vételéről, hordtokkal, szolgálati lőszerrel együtt. Méghozzá azért, mert a Jericho egyáltalán nem mai konstrukció, lényegében a Rendőrségen belül is csak évekkel ezelőtt volt érdemi csere, mondjuk egy PA-63-ról.

Évekkel ezelőtt meglehetősen sokat lőttem különböző FÉG P9-variánsokkal. Ezek mellett lehetőségem volt a CZ75 és a Jericho kipróbálására (is) és nekem már akkor egyértelműen a CZ75 volt a kedvencem. A Jericho ebben a kategóriában nekem egész egyszerűen feleslegesen nagynak tűnt, ha pedig izraeli és nagy legyen, akkor arra ott a Desert Eagle.

A méret és a súly különösen annak fényében érdekes, hogy nekem évekig egy PA-63-as lógott az oldalamon, és,  bár mint fegyvert pocséknak tartom, de őszintén szólva egyáltalán nem bántam, hogy méreteit tekintve nem egy „teletáras” P9-el kellett dolgoznom.

Igaz, alapvetően nem olyan körülmények között és területen, ahol használat esetén érdemben számított volna a PA-63 és a P9 közötti technológiai különbség, leszámítva persze az elcsettenés valószínűségét – bár ez inkább a lőszer „érdeme” -, részben pedig a pontosságot, illetve még inkább: annak hiányát.

Mindezeken továbblépve a legérdekesebb talán mégis inkább az, hogy épp mostanában fut fel a HM Arzenál üzemében a CZ75-öt lényegében leváltó CZ P-09 összeszerelése/gyártása, amelyről korábban én is beszámoltam.

Erre tekintettel igazán meglepő, hogy a TIBEK most nem ezt a típust vette alkalmazásba, hiszen darabszámra nyilván csak egy kisebb mennyiségről van szó (a Rendőrség, honvédség méretéhez képest), és egy olyan szervezetről, ahol feltételezem a rejtve viselés és a kompakt méret különösen fontos lehet.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom