Honvédelem és nemzetbiztonság

Jelentős átalakítások a Magyar Honvédségben, megszűnik az MH 54. Veszprém Radarezred

A Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) felső szintű vezetése és irányítása átalakítását követő működési tapasztalatok alapján az MH közép szintű vezetési feladatokat ellátó honvédségi szervezetek szervezeti felépítése és feladatrendszere átalakításra kerül, amelynek eredményeként létrejövő stratégiai, közép és végrehajtó szintű rendszer biztosítja a különleges jogrendi időszak speciális feladataira történő hatékony felkészülést és a speciális feladatok jövőbeni ellátását.

A légi irányítás-vezetés hatékonyságának növelése és a harcászati szintű légi irányítási-vezetési feladatok egy szervezetben történő ellátása érdekében a feladatokat ellátó honvédségi szervezetek egyesítésével új költségvetési szerv jön létre.

Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (a továbbiakban: MH HFKP), valamint az MH Logisztikai Központ (a továbbiakban: MH LK), mint költségvetési szerv 2020. július 31-ei hatállyal megszüntetésre kerülnek és azok jogutód szervezeteként, az MH parancsnoka (a továbbiakban: MH PK) közvetlen szolgálati alárendeltségében kerülnek létrehozásra.

Az MH LK jogutódjaként, Budapest székhellyel, MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (a továbbiakban: MH TTP) megnevezéssel, az MH HFKP jogutódjaként, Szentendre székhellyel, MH Transzformációs Parancsnokság (a továbbiakban: MH TP) megnevezéssel új, más magasabb szintű parancsnokság jogállású szervezetek kerülnek megalakításra.

Más változások is végbemennek a szervezeten belül. Az MH LK Hadfelszerelés Vizsgáló Osztály feladatrendszerével és személyi állományával átadásra kerül az MH Modernizációs Intézet szervezetébe és feladatrendszerébe. Az MH Geoinformációs Szolgálat (a továbbiakban: MH GEOSZ) Szabályzatkiadó Osztály feladatrendszerével és személyi állományával átadásra kerül az MH TP szervezetébe és feladatrendszerébe.

Az MH TTP kialakításával egyidejűleg  az MH PK közvetlen szolgálati alárendeltségéből az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, az MH Katonai Rendészeti Központ, az MH GEOSZ és az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ, az MH LK parancsnokának szolgálati alárendeltségéből az MH ARB, az MH Katonai Közlekedési Központ és az MH Légijármű Javítóüzem, az MH HFKP parancsnokának szolgálati alárendeltségéből az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred az MH TTP parancsnokának szolgálati alárendeltségébe kerül.

Az MH TP kialakításával egyidejűleg az MH PK közvetlen szolgálati alárendeltségéből az MH Altiszti Akadémia, az MH Ludovika Zászlóalj, illetve az MH HFKP parancsnokának szolgálati alárendeltségéből az MH Béketámogató Kiképző Központ és az MH Bakony Harckiképző Központ az MH TP parancsnokának szolgálati alárendeltségébe kerül.

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (a továbbiakban: MH LVIK), valamint az MH 54. Veszprém Radarezred (a továbbiakban: MH 54. RE) mint költségvetési szerv 2020. július 31-ei hatállyal megszüntetésre kerülnek és azok jogutód szervezeteként, Veszprém székhellyel és MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (a továbbiakban: MH LMVIK) megnevezéssel új, – dandár jogállású – költségvetési szerv létrehozásra kerül. Az MHP szervezetében a katona-egészségügy stratégiai és hadműveleti szintű vezetési feladatok ellátása érdekében Egészségügyi Csoportfőnökség (a továbbiakban: MHP EÜCSF) kerül kialakításra.

A Magyar Honvédség közép szintű vezetési feladatokat ellátó honvédségi szervezetek, valamint a légi irányítás- vezetés feladatrendszerének és szervezeti felépítésének átalakításával összefüggő egyes szervezési feladatokról, továbbá egyes HM utasítások módosításáról szóló 38/2020. (VI. 26.) HM utasítás további változtatásokat is tartalmaz, a teljes szöveg itt érhető el.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom