Honvédelem és nemzetbiztonságZrínyi 2026

Javelin vagy Carl Gustav?

Javelin

Számos, katonai területet érintő fórumon visszaköszönő kérdés, hogy vajon milyen fegyverrendszert kíván a Magyar Honvédség rendszeresíteni a közeljövőben? A hivatalos kommunikáció szerint a Magyar Honvédség páncéltörő képességének fejlesztése érdekében, vállról indítható, többcélú rakétafegyverzet beszerzéséről is döntött a kormány az év végén.

A beszerzést elsőként leíró, 2052/2017. (XII. 27.) számú kormányhatározat szerint a Kormány a 2019–2026. évek közötti időszakban, 20 000 000 000 forint értékben tervez a Magyar Honvédség szükségleteinek megfelelő, korszerű, vállról indítható, többcélú páncéltörő rakéta fegyverrendszereket, valamint a kapcsolódó logisztikai támogatási és szolgáltatási feladatokat beszerezni.

Ennél több konkrétum eddig nem került nyilvánosságra, így természetesen megindultak a találgatások, hogy a területen elterjed két nagy fegyverrendszer közül melyikről lehet szó. Az egyik szóba jöhető „jelölt” a svéd SAAB terméke, a Carl Gustaf recoilless rifle. A fegyver a harctéren bizonyított, széles körben elterjedt, a V4-ek közül csak Magyarország nem alkalmazza.

Carl Gustav promóció (a SAAB ebben mindig erős volt)

A másik, az amerikai Rayteon/Lockheed Martin FGM–148 Javelin rakétarendszer, ami a térségünkben kevésbé elterjedt, a V4-ek közül Csehország tervezte a beszerzését kisebb tételben, viszont az amerikai katonai támogatási program eredményeként hamarosan megjelenhet a szomszédos Ukrajnában is.

Vitán felül mindkét termék alkalmas a kormányrendeletben megjelölt „páncéltörő feladatok” ellátására, bár a két eszköz működése már a koncepció szintjén is teljesen eltérő. Talán a többcélúság tekintetében a Carl Gustaf recoilless rifle jobban teljesít, míg a páncélozott járművek leküzdését jelentő „alapfeladatban” a Javelin jeleskedik. A két fegyverrendszert épp ezért általában egymás mellett, és nem egymás helyett rendszeresítik, többek között például az Egyesült Államok egyes katonai egységei is.

A hírt kommentelők épp ezért arra tippelnek, hogy a Carl Gustaf recoilless rifle rendszeresítése van tervben, azonban a cseh tervekre reflektálva talán az sem lehetetlen, hogy mindkét fegyverrendszer megjelenhet a Magyar Honvédség eszköztárában. Erre utalhatna a kormányrendelet többesszáma, ami persze jelenheti ugyanazon fegyvercsalád több tagját, meg több különböző, de a célra egyébként alkalmas fegyvercsaládot is.

A mindössze néhány darabosra becsült, cseh Javelin beszerzés 10.000.000 USD, vagyis körülbelül 2.600.000.000 forintos tételt jelentett volna, ami mellett még bőven van elegendő mozgástér megfelelő mennyiségű Carl Gustav M4-ek beszerzésére is. A  korábbi beszerzési volumenek alapján mindkét fegyverrendszer hasonló (16-20 milliárd forint) összértékben került más hadseregekben rendszeresítésre.

Javelin akcióban

A balti államok a Carl Gustav recoilless rifle beszerzést 63.000.000 USD értékben tervezték, ami körülbelül 16.300.000.000 forintot jelent. Vagyis a két fegyverrendszer párhuzamos rendszeresítése is beleférhet a 20.000.000.000 forintba. Végül meglehetősen vegyes csomagban történt a balti beszerzés, ezért pontosan nem bontható le a Carl Gustav M3 fegyverrendszer ára, de a források szerint körülbelül 20.000 USD az indító és 500-3.000 USD a rakéta ára, a típus függvényében.

A Javelin fegyverrendszer kapcsán még pontosabb adatok ismertek, ugyanis Ukrajna támogatása mellett nemrég Georgia vásárlási igényét is acceptálta az Egyesült Államok. A grúz csomagban többek között 410 rakéta és 72 indítóberendezés szerepel, a vételár pedig 75.000.000 dollár, vagyis 19.500.000.000 forint körül alakul.

A fentiek tükrében talán már csak az a kérdés, hogy a Carl Gustav M4 mellett – kisebb számban – rendszeresítésre kerül-e Javelin fegyverrendszer is, vagy sem. A Carl Gustav M4 mellett szól ugyanis a már létező SAAB partnerség (más mellett épp a Lockheed Martin ellenében, lásd Gripen vs. F-16), a többcélú feladatoknak való (különösen ár-érték tekintetében) jobb megfelelőség, továbbá a V4-nél való elterjedése, az M4 verzió közeli (szlovák) hadrendbe állítása.

 

A Metis-M 20 darab, maradhat?

Másrészről viszont a keretösszeg talán megosztható lenne a két fegyverrendszer között. A Javelin beszerzés gesztus lehetne a Rayteon felé (és kompenzáció a kecskeméti reptér fejlesztési pénzéért?), amivel viszont a Gripen Sidewinder fegyverzete nyomán van már élő kapcsolat, sőt, épp az egyik lehetséges fejlesztési pont. Az is lehet persze, hogy a Zrínyi 2026 programban beígért Gripen fegyverrendszer-korszerűsítés épp a Rayteonnal való szakítást jelenti majd, a SAAB-hoz is talán közelebb álló IRIS-T esetleges rendszeresítésével.

A Javelin rendszeresítés esetleges lehetősége a beszerzésről szóló hírek után elterjedt találgatások, szóbeszédek miatt különösen fontos kérdéssé vált, amelyek szerint a Magyar Honvédségnél még megtalálható 9K115 Metisz is nyugdíjazásra kerülhet (épp idén volt lövészeten az eszköz, ) a „gigabeszerzés” nyomán. Ezt a fegyvert ugyanis a Carl Gustav M4 semmilyen módon nem lenne képes pótolni.

Korábbi sajtóértesülések szerint egyébként a Metiszből eddig sem volt túl sok aktív alkalmazásban, 20 darabos készletről szóltak a hírek, ami tucatnyi Javelinnel is pótolható lehetne, vagy legalábbis nem járna fájdalmas képesség-csökkenéssel. Persze az is kérdés, hogy egyáltalán valóban szükség van-e a 9K115 Metisz leváltására, hiszen a 90-es évek elejét képviselő orosz technológia még messze nem avult el teljesen (de vajon mennyi idő van még a rakétákban?).

Konkrétumok és transzparencia hiányában (ami persze soha nem volt a honvédelmi fejlesztések sajátossága Magyarországon) a találgatások persze csak burjánzani fognak a fejlesztéseket figyelemmel követő civilek táborában, ami ráadásul olyan várakozásokat is indukálhat, amik egyébként teljesen valótlanok.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom