Honvédelem és nemzetbiztonság

Javaslat a kelet-európai hírszerzésnek magyarokkal való végrehajtására, avagy a Kopjások és az USA hírszerzése

Kopjások

Az elmúlt pár napban elég sokat kutattam a CIA Electronic Reading Room-ban. Hihetetlenül gazdag, nyilvánosan kereshető és kutatható forrásanyagot tartalmaz a CIA archívuma az 60′-as évekig bezárólag, amik között különösen sok magyar vonatkozású anyagot tettek közé – elektronikus formában is – az utóbbi egy-két évben.

Persze lehet azt állítani, hogy az van közzétéve, amit közzé akarnak tenni, de ez lényegében bármely ország levéltáráról, archívumairól igaz lehet, különösen, ha voltak időszakok, amik során kifejezetten cél volt a nemzeti archivumok megsemmisítése, majd a maradék információ manipulálása.

Node a lényeg nem ez, hanem az a különös találat, amit közzé is tennék, mivel egyébként nem ebben a témakörben keresgéltem, csak belefutottam. Igazából nem is kommentálnám (pedig rengeteg kontextusba behelyezhető), inkább csak érdekességnek szánom mindenkinek, akinek a címben megjelöltek (vagy épp Zákó András neve, MHBK) mondanak bármit is.

A dokumentum forrása a Central Intelligence Agency, közzétételére a Nazi War Crimes Disclosure Act és a Freedom of Information Act alapján került sor. KLIKK az alábbi képre:

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom