Külföld

Izrael bedigitalizálja a hadseregét

Izrael megfigyelés

Mármint nem videojátékot készítenek, hanem a Közel-Kelet valós idejű és állandó video-megfigyelését jelentette be Aharon Zeevi Farkash (Sputniknews szerint Farkas), az IDF korábbi hírszerzési vezetője. Mindez egy tel-avivi konferencián hangzott el, amelyen korábbi Mossad és Shin Bet vezetők is részt vettek a The Jerusalem Post szerint.

A valós idejű digitalizált adatok javíthatják majd a célzott katonai műveletek hatékonyságát és eredményességét, bár az ügynöki hálózatra (HUMINT) is fontos szerep hárul. A hírszerzési adatok tehát azonnal, a megfelelő formátumban fognak rendelkezésére állni az izraeli szárazföldi haderő és a légierő számára, legkorábban 2025 környékén.

Georg Miarka német hírszerzési vezető szerint – aki ugyancsak részt vett a konferencián – hasonló képességet, a szárazföldi erők vonatkozásában, Németország 2032 körül fog elérni. Aharon Zeevi Farkash elmondásában a legkülönösebb szerintem (a potenciálisan megfigyelt terület mérete mellett) a műholdak száma volt, ugyanis nem triviális, hogy pontosan hogyan kell a 10.000 darab műholdat érteni. Az való igaz, hogy Izrael rendelkezik kémműholdakkal, de egyelőre korántsem ilyen nagyságrendről van szó.

Izraeli felderítő műhold például az Ofek (Ofeq)-széria, azonban a teljes izraeli műhold-programhoz (Ofek, Amos, Eros, Techsat, TechSAR) képest is elképesztően távolinak tűnik 10.000 darab műhold hírszerzési célból történő irányítása. Egyelőre számomra tehát nem egyértelmű, hogy hogyan tervezi ezt a számot elérni (vagy akár csak megközelíteni) Izrael.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld