Külföld

Ismét erőre kap a Boko Haram Nigériában?

Nigéria

Tavaly novemberben írtam arról, a Nigériában fogva tartott magyar túsz szenzációs kiszabadítása nyomán, hogy a magyar kormány több száz millió forintot adott a nigériai Maiduguri Katolikus Egyházmegyének a St. Joseph’s Minor Seminary újjáépítéséhez, a Bishop O’Donell’s Memorial Secondary School megnyitásához, a St. Stephen College of Education létrehozásához és a Bishop Timothy Cotter Memorial Hospital felújításához.

Meg is jegyeztem, hogy a Nigériában még mindig aktív Boko Haram (az Iszlám Állammal együttműködő terroristacsoportként) – különösen 2010 és 2014 között – számtalan alkalommal intézett támadásokat a nigériai Maiduguri Katolikus Egyházmegye területén, és úgy látszik, hogy ennyi időt vett igénybe a térség stabilizálása.

Sajnos a most megjelent hírek szerint a térségben fekvő Damboában legkevesebb 32 embert megölt hat öngyilkos női merénylő IED bombákat használva, de rakétabecsapódásról is érkeztek jelentések. A sérültek száma akár a százat is elérheti. A rakétabecsapódások kapcsán elterjed annak a lehetősége is, hogy a nigériai hadsereg célt tévesztett ellentámadásáról van szó, de ezt a hivatalos források cáfolják.

Mivel Damboa pár kilométerre fekszik Maidiguritól, Borno állam fővárosától, ezért a most megjelent hírek kapcsán ismét felkerestem Maiduguri Katolikus Egyházmegye oldalait, amik sajnos valóban a pusztításról árulkodnak. A katolikus közösség saját honlapja ugyan már nem érhető el (vélhetőleg a díj meg nem fizetése miatt), de egy, a Facebook oldalukon megosztott bejegyzés szerint a nigériai kormány az utóbbi időben nem tett meg mindent a katolikus közösségek biztonságáért.

A Facebook beszámoló alapján 2018. június 11-én már történt egy súlyos támadás, amelyben a 2014-ben lerombolt, de azóta újjáépített, The Catechetical Training Centre pusztult el ismét. Ez volt egyébként a negyedik támadás az elmúlt 3 hónapban. A helyi vezető állítólag biztonsági személyzetet kért, de végül nem kapott a hatóságoktól.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld