Külföld

Iráni UAV hatolt be Izrael légterébe, egy izraeli F-16-os lezuhant

UAV

Pár órával ezelőtt terjedt el a hír, hogy Izrael területén lezuhant egy izraeli F-16-os, miután a szír légvédelem rakétát indított a megsemmisítésére. Nem példa nélküli a szituáció, korábban már írtam arról, hogy az izraeli Vaskupola-rendszer, pontosabban az Arrow (Hec) aktiválódott két célját tévesztett szír légvédelmi rakéta miatt.Úgy tűnik, hogy most nem sikerült a szír légvédelmi tevékenységet elhárítani, illetve megzavarni, és a híradások, valamint a fotók alapján egyértelmű, hogy az izraeli F-16-os lezuhant.

Az eddig megjelent híradások nem térnek ki rá, de érdekes, hogy a vadászrepülőgép Harduf mellett zuhant le, ami ugyebár nem igazán az izraeli-szír határ környéke, vagyis talán egy már sérült gépből, „tervezett” módon történt a gépelhagyás (bár a videók alapján egy épület azért elég közel volt).

Ennél sokkal fontosabb viszont az a videofelvétel, amit Jonathan Conricus IDF vezető hozott nyilvánossága pár órával ezelőtt. A videofelvételhez rögzített magyarázat szerint aznap egy izraeli Apache helikopter egy Szíria felől érkező, iráni UAV (ember nélküli felderítő drón) repülőgépet semmisített meg, méghozzá Izrael területén.

Alighanem az utóbbi idők egyik legsúlyosabb és legösszetettebb incidense történt a térségben a mai napon (lásd: oroszok által felújított szír légvédelem tevékenysége (ez persze csak spekuláció jelenleg), iráni felderítés Izrael területén, csapás egy szír területen operáló iráni parancsnoki járműre), aminek a következményei egyelőre nem megjósolhatók.

UPDATE 2018.02.11.

Időközben több felvétel is megjelent az F-16-os lezuhanásával kapcsolatban. Az egyiken a katapultált személyzet egyik tagja látható, amint ejtőernyővel leereszkedik.

Egy másik felvételen pedig állítólag a repülőgép becsapódása látható a környékbéli házakon elhelyezett egyik biztonsági kamera szemszögéből. Érdekesség, hogy elég nagy szögben és sebességgel zuhant a repülőgép.

Jelenleg még mindig nem ismert a gépvesztést okozó föld-levegő rakéta tipusa, a találgatások központjában jelenleg az SA-5, SA-17 rakéták állnak. Az esettel összefüggésben a máskülönben elég jól tájékozott defence.pk weboldal fórumán olvastam a legmeredekebb olvasói „elemzést,” ami nem volt túl bonyolult:

– India izraeli elektronikával fejleszti a repülőgépeit,
– ezek közül is az F-16-os gyártásban épp most lehet érdekelt India,
– Pakisztán pedig szovjet/orosz/kínai légvédelmi rakétákat/rendszereket használ.

Vagyis Pakisztán nyilvánvalóan legyőzi Indiát.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld