Informatika

Informatikai fejlesztések a Magyar Honvédségnél

Informatikai fejlesztések

Összesen 135 darab speciális, katonai kivitelű laptopot vásárolt a napokban a Magyar Honvédség. A közbeszerzési eljárást a Fercom Systems Kft. nyerte nettó 437.400 forintos ajánlatával. A másik ajánlattevő HUBEL Magyar-Belga Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ezúttal nem járt sikerrel, ők egy másik típust ajánlottak,  654.332 forintért.

A kiválasztott laptop a Getac S410 G2 lett, amely az amerikai Getac gyártó terméke, rengeteg speciális szolgáltatással, a nagytestvérét, a B300-at például az amerikai légierő is használja és megfelel a katonai MIL-STD810G és IP52 szabványoknak is. A HUBEL Magyar-Belga Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egyébként a Panasonic Toughbook CF-54 laptoppal pályázott.

Nemcsak a eszközpark bővül, hanem a szolgáltatások is, ugyanis nemrég megjelent a 2018-2020 közötti internet-hozzáférésről (hivatalosabban: „adatátviteli célú távközlési szolgáltatásokról”) szóló ajánlattételi felhívás is. 2018-ban bruttó 40 millió forintot, utána évenként bruttó 90 millió forintot szánnak internet-előfizetésre a Magyar Honvédségnél.

Az ajánlattételi felhívás 1. sz. mellékletéből kiderül az is, hogy jelenleg milyen előfizetésekkel rendelkezik a Magyar Honvédség (26-27. old). Ennek nyomán nem kell meglepődni, ha lassú a net például Táborfalván, vagy épp Pusztavacson. Ezekre a helyekre ugyanis most csak 2 Mbps-os internet van bekötve, de akad Pesten (MH Logisztikai Központ) 1 Mbps-os ADSL előfizetés is.

A sebességrekorder most Szentendre (MH Altiszti Akadémia), ott 100 Mbps kábelen hasít a net.

Ami kissé szomorú, hogy a felolvasólap-mintából az is kiderül (44-45. old.), hogy a Magyar Honvédség továbbra is igényelhet majd az 1Mbps-os internetet, – mivel az is szerepel az ajánlattételi mintán -, bár a maximális sebesség is növekszik 250Mbps-ra, amit természetesen ugyancsak „nem lesz kötelező” megrendelni – de lehetőség lesz rá – a keretszerződés jellegére tekintettel.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika