Adatvédelem és információszabadság

Információs jogokkal kapcsolatos tudományos pályázatot hirdetett a NAIH

pályázat

A NAIH pályázati kiírása szerint a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok nyilvánosságához való jogok – összefoglaló néven: információs jogok – története Magyarországon a rendszerváltoztatáshoz kötődik, hiszen 1989-ben alkotmányos alapjogokként ekkor kerültekbe először nevesítve a magyar Alkotmányba.

Az első átfogó törvényi szabályozás 1992-re datálódik, míg az új törvény 2011-ben szabta újra a keretrendszert, amit az adatvédelem területén a 2016-ban megszületett új uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR később jelentősen átformált.

Számos évfordulót ünneplünk tehát – és a közös ünnepléshez lehetőséget szeretne a NAIH nyújtani a diákok számára is, hogy saját generációjuk nézőpontjából kifejtsék egyéni véleményüket a mindannyiunk életében nagy szerepet játszó információs jogokról:

hogyan látja a magánélet védelmének és a közérdek nyilvánosságának kérdéseit egy általános iskolai, egy középiskolai diák és egy felsőoktatásban tanuló hallgató?

A pályázati felhívás részletei ITT olvashatók el. A legjobb pályamunkákat a NAIH tagjaiból álló szakmai bírálóbizottság minden kategóriában pénzjutalommal jutalmazza:

1. helyezett: 100.000 HUF
2. helyezett: 50.000 HUF
3. helyezett: 20.000 HUF

Emellett akár publikációs lehetőséget is biztosít a NAIH saját honlapján, illetve  a kiadványaikban. A beadási határidő: 2020. október 15.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom