InformatikaKülföld

Ilyen mobiltelefonokat használnak Észak-Koreában

north korea mobile

A kedvenc kínai (?) vloggereim, a SAO Documentary csapata úgy tűnik, hogy többször is megjárta Észak-Koreát. Gyakran fordulnak meg egészen egzotikus helyeken, például néhány hónapja Afrikában (Malawi) is felbukkantak, részt vettek egy izraeli blogger találkozón, és a felvételek alapján általában a helyi üzleti lehetőségek után érdeklődnek leginkább. Illetve minden iránt is.

Annak ellenére, hogy videóik nézettsége egy éve még ritkán lépte át az 1000 megtekintést, és ma is szinte ismeretlen a Youtube csatornájuk, bátran állítom, hogy a legteljesebb képet az ő beszámolóikból kaphatja a mezei érdeklődő, például az észak-koreai élet kapcsán, feltéve, ha a díszlet mögé tud látni.

Most az egyik utazásuk kapcsán került a kezeik közé az egyik kísérőjük mobiltelefonja, amit a lehetőségekhez képest egész hosszasan elemeztek az egyik, kifejezetten erről szóló videójukban. A telefonon elég furcsa, meglehetősen pixeles, dzsucse propaganda alkalmazások férnek meg az Angry Birds klónnal.

Később egy cipőgyár látogatásakor a telefon kérdés megint előkerült, hiszen bármilyen információt is keresnek, szinte mindig megkérdeznek mindent még egyszer. Természetesen lehet, hogy patyomkin telefonokat villogtatnak az észak-koreai kísérők, de szerintem ettől függetlenül is érdekesek ezek a videók.

Észak-Koreában egyébként korlátozott, állami hálózatok érhetők el, a mobilkészülékek száma kifejezetten alacsony, a nyugati világ által ismert internetet pedig csak egy rendkívül szűk réteg érheti el.

Borítókép: SAO Documentary, YouTube

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika