Honvédelem és nemzetbiztonság

Nemzetbiztonsági és Honvédelmi mozaik 2016/2

Mali

A kormányzati nyilatkozatoknak megfelelően, az utóbbi időszakban megnőtt a honvédelmi és nemzetbiztonsági célú közbeszerzések volumene, illetve ismét fontos döntések születettek a honvédelem területén. Íme az elmúlt néhány nap hírei röviden.

Meghosszabbítják az EUTM Mali missziót

A Kormány 1242/2016. (V. 18.) számú határozata értelmében döntött az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében („EUTM Mali”) történő további magyar katonai szerepvállalásról. A hazánkban nem túl közismert afrikai misszióról a honvedelem.hu-n olvasható összefoglaló. Legutóbb 2015. november 4-én hajtottak végre váltást az EUTM Mali mesterlövész kiképzőcsoport katonái, most úgy tűnik, hogy a magyar kiképzők további két évig az afrikai országban maradhatnak.

Az afrikai országban az utóbbi időben megszaporodtak a katonai célpontok elleni támadások, melyek egy részéért az Al-Qaida az Iszlám Maghrebben terrorcsoport vállalta a fellősséget. 2016. február 12-én Kidal körzetében fegyveres támadás érte az ENSZ békefenntartók, a MINUSMA bázisát. Két alkalmazott meghalt. 2016. március 21-én viszont közvetlenül az EUTM Mali bázisát érte támadás, melynek során a támadóknak szerencsére nem sikerült a főhadiszállás területére bejutni.

Megkezdődhet a Big Data analízis az Információs Hivatalban

A T-Systems Magyarország Zrt. nyerte el az Információs Hivatal közbeszerzési eljárását, melyben két darab Centrifuge szoftverlicensz került megvásárlásra. A nyertes ajánlat 21.697.600 forint volt, ami végül meghaladta a 18.000.000 forintos, előzetesen becsült összeget. A Centrifuge Systems terméke hálózati analízissel és Big Data elemzéssel kapcsolatos feladatokat lát el. A másik ajánlattevő egyébként az a Carinex Kft. volt, amelyik eddig is a Nemzetbiztonsági Szolgálatok beszállítója volt. Érdekesség, hogy körülbelül fél évvel ezelőtt is megpróbált az Információs Hivatal beszerezni egy darab szoftvert, azonban az a közbeszerzési eljárás, ajánlattevő hiányában, eredménytelenül zárult.

(Forrás: Youtube)

Akit a téma behatóbban érdekel azoknak ajánlom a Big Data analízis nemzetbiztonsági célú felhasználásáról Prof. Dr. Rajnai Zoltán és Nyikes Zoltán „A Big Data alkalmazása a nemzeti digitális közműben” c. írt tanulmányát, ami lényegében csak apró gondolati játék ahhoz képest, amit a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) a valóságban jelenteni fog.

Kósa Lajos és Németh Szilárd leleplezte a KNBSZ fejlesztését

Kósa Lajos és Németh Szilárd 2017. évi költségvetést módosító egyik közös javaslatából kiderül, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat saját, forgószárnyas pilóta nélküli felderítő eszközt fejlesztett ki, amelyről mindeddig nem látott napvilágot semmilyen információ. Az közismert, hogy a HM EI Zrt. már korábban kifejlesztett ugyan pilóta nélküli repülőgépeket (PNR), amik azonban merev szárnyú és nem forgószárnyas kivitelűek voltak.

A felderítő eszközökre a törvénymódosító indokolása szerint azért van szükség, mert az ukrán válsággal kapcsolatos feladatok ellátása jelenleg leköti az erőforrásokat, viszont az új eszközökkel „rövid időn belül lehetőség lenne a terrorfenyegetettség csökkentését és a migráció elleni küzdelmet kiszolgáló műveleti és művelet-támogató eszközrendszerek és képességek kialakítására.”

A szükséges, 325.000.000 forintnyi fedezet biztosítása esetén öt készlet felderítő eszköz beszerzésére lenne lehetőség. „Az így rendelkezésre álló, nappali és éjszakai közel felderítési tevékenységet akár nemzetközi szerepvállalás keretében a műveleti területeken, akár a határőrizeti és határ ellenőrzési feladatok végrehajtása során is kamatoztatni lehetne.”

A megadott összegkeret alapján a felderítő eszközök nagyjából az amerikai AeroVironment RQ-11 Raven UAV-vel lehetnek egyenértékűek. Utóbbi típus készletenkénti ára 173.000 dollár, vagyis összességében, körülbelül 250.000.000 forintba kerülnének. Mindez azonban vélhetően spekuláció marad, mivel Németh Szilárd a módosító javaslatát öt nappal később visszavonta.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom