Külföld

Hogyan kerültek török F-16-osok Azerbajdzsánba?

F-16

A borítóképen látható F-16-os alakzatról készült fotó terjed az interneten annak bizonyítékául, hogy török F-16-osok tartózkodtak Azerbajdzsán területén a katonai konfliktus kialakulását megelőző hetekben, napokban, illetve jelenleg is (forrástól függően). Arra gondoltam, hogy kicsit utánajárok, hogy mit lehet erről a képről tudni, illetve az Azerbajdzsánban található török haditechnikákról.

A kép forrására viszonylag könnyű rátalálni, hiszen azt talán meglepő módon épp a bakui török nagykövetség tette közzé, 2020. szeptember 15-én. Egy évforduló kapcsán megtartott azeri-török közös „légiparádé” részeként repültek a képen látható alakzatban, Azerbajdzsánban a török F-16-osok.

Más spekulációk szerint (illetve a kettő talán nem is zárja ki egymást) a török F-16-osok a 2020 július-augusztus hónapokban lezajlott TurAz Qartalı-2020 közös katonai gyakorlat után „felejtődtek” Azerbajdzsánban.

Mindenesetre az örmény védelmi minisztérium tényként kezeli a török F-16-osok jelenlétét és részvételét a katonai konfliktusban (sőt, egy örmény Szu-25-ös elvesztését is egy török F-16-os repülőgép számlájára írja), továbbá úgy vélik, hogy a légicsapások koordinálásában, török területről, egy E7-T repülőgép is részt vesz.

mod1

Kép: mil.am

Az örmény védelmi minisztérium honlapja egyébként olyan tömeges figyelmet, kap, hogy nemegyszer elérhetetlenné válik, ezt mutatja a fenti képernyőkép, de ettől függetlenül is gondok lehetnek talán az informatikai biztonsággal is.

Mindenesetre az örmény védelmi minisztérium szerint a térségben török Bayraktar TB2 drónok is tevékenykednek, ami magyarázná az eszközök hatékonyságát. Összességében viszont a kép a harcok fellángolása előtt, és nem azután készült, így nem bizonyítja, de nem is cáfolja, hogy török F-16-osok vannak jelen a térségben (természetesen Törökország területét nem számítva).

Borítókép: facebook.com/T.C. Bakü Büyükelçiliği/Türkiyənin Azərbaycandakı Səfirliyi

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld