Informatika

Hivatalos: a Kaspersky potenciálisan veszélyes, Magyarországon is megkezdődött az elhárítása

Kaspersky

Egy friss kormányhatározat szerint (1370/2018. (VIII. 13.) Korm. határozat) – az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatával összhangban – szükséges „a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása.”

A Kaspersky-termékekkel kapcsolatos botrány még 2017-ben kezdődött, amikor amerikai belbiztonsági minisztérium (US Dept. of Homeland Security – DHS) egy olyan kötelező érvényű irányelvet adott ki, melyben megtiltották a szövetségi ügynökségeken a Kaspersky termékeinek használatát.

Idén, az Európai Parlament határozatában „rosszindulatúnak” nevezte az orosz központú kiberbiztonsági cég termékeit. Egészen pontosan úgy fogalmaztak, hogy „az Európai Parlament felhívja az Uniót, hogy végezze el az intézményekben használt szoftverek, informatikai és kommunikációs berendezések és infrastruktúra átfogó felülvizsgálatát a potenciálisan veszélyes programok és eszközök elhárítása és a bizonyítottan rosszindulatú eszközök ‒ mint például a Kaspersky Lab ‒ betiltása érdekében.”

Az új magyar jogszabály alapján a minisztereknek el kell végezniük az érintett szervezetek tekintetében a szükséges felülvizsgálatot, és a megtett intézkedésekről tájékoztatniuk kell a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét.

Új állami informatikai rendszer üzembe helyezése esetén pedig gondoskodni kell a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökének tájékoztatásáról, amennyiben a potenciálisan veszélyes termék alkalmazására kerül sor.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika