Közbeszerzés

Hihetetlen a déli határt védő második kerítés költsége

Kerítés cölöpverő

Az elmúlt hetek legnagyobb meglepetése volt számomra a déli határszakaszt védő második kerítéssor elkészültének bejelentése. Az már az ideiglenes műszaki határzár felhúzását követően egyértelműnek tűnt, hogy az ideiglenesség alatt éveket kell majd érteni, és az sem okozott különösebb meglepetést számomra, hogy amint lehetőség adódott rá, meg is erősítették azt.

Komplett második kerítéssorra mondjuk nem gondoltam, inkább a határszakasz biztonságtechnikai jellegű védelmének erősítésére számítottam. A magam részéről egyébként a kerítést rendkívül hatékonynak tartom, nemcsak az illegális migráció, hanem az arra épülő, szervezett bűnözői csoportok ellen is.

Visszatérve a meglepetésre: nem a kerítésen lepődtem meg, hanem az árán. A kormánynak 2015 októberére sikerült először összesíteni az első, ideiglenes műszaki határzár felépítésével kapcsolatos költségeket. Akkor 12 milliárd forintra becsülték a mintegy 170 km hosszú kerítés, illetve “az adott körülményeknek megfelelő egyéb műszaki megoldások költségeit.”

Idén pedig nekilátott a kormány a második védvonal felhúzásának is, amiről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2017 márciusában még úgy nyilatkozott, hogy “az idegenrendészeti őrizet visszaállítására, valamint a határ megerősítésére 38 milliárd forintot biztosított a kabinet.

Ebből a május 1-jére elkészülő második kerítés megépítése 28,4 milliárd forintba kerül.

Ez sem okozna különösebb meglepetést, sőt a második kerítés kész is lett május elsejére. Bár igazából kizárólag a szerb szakaszon, ami a gyakorlatban 155 km hosszú, új kerítéssort jelent. Az viszont annál meglepőbb volt, hogy Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a második sor kerítés kialakítása 4,8 milliárd forintba került.

Ez elképesztően alacsony összeg, nemcsak az erre szánt kerethez képest, hanem önmagában is. Részben magyarázhatná mindezt, hogy a kijelölt büntetés-végrehajtási (BV) szervezet végezte el a munkát, amiben a BV 150 szakembere és 700 fogvatartott vett részt. Azonban, ettől függetlenül is, már-már hihetetlennek tűnik, hogy másfél úszó VB ugrótorony, vagy balatonfüredi parkoló árából meg lehetett valósítani.

Lázár János viszont már márciusban is tudott a BV intézetek bevonásáról, hiszen úgy nyilatkozott, hogy “a kerítés építésében hétszáz fogvatartott vesz részt és a mostani beruházás 38 milliárd forintos költségével 284 milliárd forintra nő a déli határszakaszon a kerítés költsége”olvasható a kormany.hu weboldalán.

A sajtótájékoztatón készült videofelvételek tanulsága szerint azonban pontosan azt mondta, hogy a 284 milliárd forint a “kerítés megépítéséhez, biztosításához kacsolódó, szerb-magyar határszakaszt érintő költség.” Utóbbi összeg kapcsán ezért csak találgatni tudok, hogy mire gondolhatott, ha a legfontosabb műszaki megoldás, vagyis a két sor kerítés kijött körülbelül 17 milliárd forintból.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Közbeszerzés