Honvédelem és nemzetbiztonság

Helikopterszimulátort kap az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

Helikopter szimulátor

Az már unalomig ismert, hogy a Magyar Honvédség helikopterflottáját jelenleg néhány, szovjet gyártmányú Mi-8/17-es forgószárnyas (és a két AS350-es, korábbi mentőhelikopter) jelenti. A hadrafogható helikopterek pontos száma nem ismert, az azonban igen, hogy mindössze négy helikopter került Putyin legutóbbi látogatását követően Oroszországba. A nagyjavítást 2017 végéig kell befejeznie a közbeszerzést megnyerő orosz vállalatnak.

Egy pár napja megjelent közbeszerzés alapján a Magyar Honvédség a navigációt segítő 7 (+3) készlet VOR/ILS/DME berendezést vásárol a Mi-8/17-es helikopterekhez, ami – amellett, hogy jelzi a helikopterek lehetséges számát – azt is előrevetíti, hogy még viszonylag hosszú ideig számítanak még a szovjet eredetű szállító helikopterekre.

A Putyin idei látogatásának napján feladott, újabb uniós közbeszerzési eljárás szerint, a Magyar Honvédség 1 készlet „Helikopter Személyzetek Harcászati Kiképző szimulátor” beszerzésére, valamint összesen 5 fő (2 fő oktató és 3 fő alájátszó) betanítására és oktatására írt ki tendert.

Miután évek óta húzódik az új helikopterek beszerzésére irányuló beszerzési eljárás, ezért meglehetősen furcsa, hogy egy komplett szimulátor-rendszer beszerzése mellett döntött most a Magyar Honvédség. Az pedig még meglepőbb lenne, ha az új szimulátorral orosz/szovjet eredetű helikopterrel kapcsolatos harcászati kiképzést kapnának a pilóták. Mindez persze illeszkedhet akár egy új, állami légijármű-vezető képzés koncepciójába is.

A közbeszerzés kiírásából túl sok információ nem derül ki, egy helyen azonban – a beszerzés mennyiségének leírásában – HCTT-nek rövidítették a beszerzendő szimulátort. A HCTT mozaikszót sokféle módon fel lehet oldani, de evidens találat lehet a francia állam és a Dassault Aviation tulajdonában álló Thales vállalatóriás Helicopter Commander Tactical Trainernek, vagyis HCTT-nek nevezett szimulátor-megoldása.

A Thales partnersége azért sem lenne meglepő, mivel velük közös fejlesztés a Magyarországon bevezetett – egyébként egyedülálló képességű – MATIAS légiforgalom-irányító szoftver. Adja magát a kérdés, hogy a HCTT milyen helikoptertípusok szimulációját teszi lehetővé? Egyetlen válasz nincs, mert a szimulátor többféle helikoptertípus oktatására is alkalmas.

A HCTT referencialistáján jelenleg a Cougar, az AS532, a Tiger, a A109, a Gazelle, és a AS 550 Fennec szerepel. Viszont orosz/szovjet eredetű helikopter, pláne Mi-17-es viszont egészen biztosan nincs köztük. Illetve, természetesen az is lehetséges, hogy végül nem a Thales megoldását jelenti a HCTT mozaikszó.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom