Honvédelem és nemzetbiztonság

Helikopteren alkalmazható kamerát rendszeresített a Rendőrség

Rendőrség TC-300

Pénteken jelent meg a kormany.hu weboldalon, rendszeresítések, alkalmazásba vételek címmel az a dokumentum, amely szerint a Rendőrség BM/10848-1/2019. iktatószámmal helikopteren alkalmazható többérzékelős kamera rendszeresítéséről döntött.

A kiválasztott típus a Trakka Systems által gyártott TRAKKA TC-300 kamera és érzékelőrendszer lett. A többérzékelős rendszerbe a hagyományos HDTV optikán kívül MWIR képalkotás, helymeghatározás, távolságmérés, megjelölés, célkövetés is integrálható.

A szenzorrendszert számos területen használják, többek között a Nevada állambeli Washoe County Sheriff Office RAVEN (Regional Aviation Enforcement Unit) helikopteres egysége, amely kutató-mentő feladatokat is ellát.

Azt nem tudni, hogy az eszközök egyébként már integrálásra kerültek-e, mindenesetre Magyarországon a dunai tragédia időpontjában nem emeltek kutató-mentő helikoptert a Hableány bajba jutott legénységének és utasainak felkutatására.

Ennek indoka viszont nem a technikai felszereltség, vagy épp a képesség hiányossága volt, hanem az, hogy a felhőalap nem volt megfelelő az éjszakai repüléshez és a helyszínre érkezés kalkulált időpontjára már egyébként sem volt várható túlélők felbukkanása.

Borítókép forrása: Trakka Systems

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom