Külföld

Hasonló trükkel terjedt a litván atomkatasztrófa álhíre, mint amivel a magyar Honvédelmi Minisztériumot is megtámadták 2014-ben

hcsc

Bár a hazai sajtó arról ír, hogy „Hamis nukleáris riasztásra figyelmeztet a lengyel atomügynökség,” a legizgalmasabb mai „kibertámadás” (vagy inkább dezinformációs támadás) nem Lengyelországot, hanem Litvániát érte, méghozzá nagyjából azzal a trükkel, amivel 2014-ben a magyar Honvédelmi Minisztériumot is megtámadták.

Az akkor már három éves ügyről talán az elsők között számoltam be 2017-ben, itt lehet részletesebben is elolvasni. A trükk lényege az volt, hogy valakik beregisztrálták a qov.hu domain nevet (ami szinte teljesen azonos a kormányzati gov.hu-val), létrehozták a mail.hm.qov.hu aldomaint, majd a minisztériuméhoz megtévesztésig hasonló levelező kliens kezdőoldallal megpróbálták ellopni a felhasználók bejelentkezési adatait (leegyszerűsítve).

A mai napon a magyar sajtóban megjelent cikkek szerint a lengyel atomügynökség (PAA) honlapját hekkelték meg. Az így terjesztett dezinformáció szerint egy litvániai nukleáris hulladéktárolóból káros anyag szivárgott volna ki. Kis kereséssel – valószínűleg – az alábbi volt a visszavont hír, amit immáron cáfol az ügynökség.

(Forrás: Google)

Ami a hírekből kimaradt, hogy látszólag a Litván Állami Atomenergia-biztonsági Felügyelőség (VATESI) honlapján is megjelentek a litván „atomkatasztrófáról” szóló hírek, amit utólag a VATESI is cáfolni kényszerült. Mint írják: „a litván nukleáris létesítményekben nem történt szokatlan esemény, és a háttérsugárzás sem változott.” A dezinformáció így szólt:

(Forrás: VATESL)

A VATESI weboldalának esetében látszólag minden rendben is van, de a csavar a dologban az volt, hogy valakik ma, vagyis 2021.03.17-én regisztrálták a vatesl.lt domain nevet, lemásolták a VATESI weboldalát (úgy, hogy a belső linkek a valódi oldalra mutatnak!), majd közzétették a dezinformációs hírt. A VATESI weboldalának elérhetősége ugyanis vatesi.lt. Az külön érdekes, hogy a jelen cikk írásakor még mindig elérhető a dezinformációs oldal!

A tanulság az, hogy a trükk még mindig működik, és úgy tűnik, hogy együtt kell élni ezzel a jelenséggel. Ezért is hangsúlyozom mindig a magyar eset fontosságát, ha kiberbiztonságról beszélek. Ami újdonság, az a gyorsaság. Míg a magyar esetben a trükkel vélhetően hosszabb időn át tartott a „támadás”, itt ma regisztrálták az oldalt és villámgyors volt az akció lefutása. Hogy sikeres volt-e, vagy sem: azt persze nehéz megítélni.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a kövekezőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld