Adatvédelem és információszabadság

Hamis adatvédelmi megkeresésekre figyelmeztet az adatvédelmi hatóság

Áladatvédelmi

Közleményt adott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), miszerint ismeretlen személyek, magukat a NAIH ügyintézőjének kiadva önkormányzatokat, lakásszövetkezeteket (és nem kizárhatóan más személyeket, társaságokat) keresnek meg, és arról értesítik az érintetteket, hogy egy közeljövőbeli időpontban hatósági ellenőrzést tartanak az adatvédelmi szabályok körében.

Az álmegkeresések az alábbi jelekből ismerhetők fel. Egyfelől a már hatályban nem levő 2004. évi CLX. törvényre hivatkoznak. Másrészt a levélben (…) Ibolya hivatalvezetőre hivatkoznak Markovics Csaba neve mellett, noha a hatóság elnöke Péterfalvi Attila. Végezetül, a megkeresésen levő pecséten a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal szerepel, noha nem ez a hatóság neve.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közleménye szerint ezek a személyek nem állnak az alkalmazásukban, a megkeresések nem a hatóságtól származnak. Ennek nyomán senki sem köteles ezeknek a személyeknek bármilyen információt átadni, a cselekményeik nem tekinthetők hatósági fellépésnek.

A NAIH haladéktalanul megtette a szükséges lépéseket és az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságoknál kezdeményezték a megfelelő eljárások lefolytatását. Amennyiben pedig valaki hasonló megkeresést kapna kérik, hogy jelenkezzen a hatóság ismert elérhetőségein.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom