Adatvédelem és információszabadság

Hamarosan megállapítható lesz, hogy valakinek az arcképe nem szerepel a profil nyilvántartásban

Profil nyilvántartás

Addig viszont minden nyilvántartott gyanús marad. Egy érdekes jogi jelenséget javíthat majd „az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó miniszteri rendeletek módosításáról szóló munkaanyag-tervezet közigazgatási egyeztetéséről” szóló, társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentum, amiről most röviden beszámolnék.

Talán egész Magyarországon az Arcképfelismerő Elemző Osztály munkatársai voltak az egyetlenek, akik tudtak arról a jogalkotási bakiról, ami alapján eddig – de jure – nem lehetett (például egy büntetőeljárás kapcsán) egy arcképről megállapítani, hogy az nem szerepel a profil nyilvántartásban.

Az arcképelemző rendszer működtetésének részletes szabályairól szóló 78/2015. (XII. 23.) BM rendelet jelenleg még hatályos szövege szerint ugyanis az arcképelemző tevékenységet végző szerv az igénybevételre jogosult szerv részére a kiértékelési tevékenység eredményeként kapott arckép profilhoz tartozó, az arckép profil nyilvántartásban kezelt technikai kapcsoló számot adhatja át, vagy a kiértékelési tevékenység eredménytelenségéről való tájékoztathatja az eljárás megindítóját.

Bár első olvasatra mindez helyénvalónak tűnhet, de jobban belegondolva igazából egy lehetőség hiányzik: az, hogy az arcképelemző tevékenységet végző szerv megállapíthassa, hogy az adott arckép nem szerepel a nyilvántartásban.

Az új jogszabálytervezet indokolásának szavaival élve, „a jelenlegi norma eredményküldésről és a profilképzés sikertelenségéről szól, ugyanakkor a szoftveres kiértékelés lehetőséget biztosít „nincs egyezés” eredményes válasz megállapítására, amely azt jelenti, hogy a keresett személy a nyilvántartásban nem szerepel.”

A jelenlegi helyzetben tehát, némi logikai csavarral élve addig nem minősül „eredményesnek” egy arcképelemzés, amíg az végül egyezést nem talál egy olyan adatbázisban, amely nyilvánvalóan nem tartalmazza minden ember arckép profilját. Az eredménycentrikus szabályok mögött valószínűleg csak egy jogalkotói baki van, amit hamarosan orvosolhat az alábbi módosítás:

„Az arcképelemző tevékenységet végző szerv az igénybevételre jogosult szerv részére a kiértékelési tevékenység eredményeként kapott arckép profilhoz tartozó, az arckép profil nyilvántartásban kezelt technikai kapcsoló szám átadását, vagy az arckép profil nyilvántartás tekintetében a nem megfeleltethetőség tényét, továbbá a kiértékelési tevékenység eredménytelenségéről való tájékoztatását

  1. az arcképelemző tevékenységet végző szerv által működtetett informatikai alkalmazás igénybevételével (portál felületen), illetve
  2. az igénybevételre jogosult szerv és az arcképelemző tevékenységet végző szerv közötti közvetlen informatikai adatkapcsolatot biztosító rendszer útján biztosítja.”

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom