Honvédelem és nemzetbiztonság

Hamarosan elfüstölnek a magyar Gripenek

Gripen

Egy közbeszerzési eljárás nyomán hamarosan füstbe borulhatnak a magyar Gripenek. A mai napon közzétett beszerzési eljárás alapján ugyanis füstképző pirotechnikai eszközt szeretne a Magyar Honvédség vásárolni, méghozzá a SAAB JAS-39 Hu J2 Gripen típusú repülőgépeihez.

A beszerzés tárgya konkrétan az amerikai Sanders Smoke Technologies, Inc. SMOKEWINDER ® 9000-5 and 9000-6 elnevezésű füstgenerátora, amelyet a Gripenek szárnyvégeire, tipikusan a Sidewinder rakéta helyére lehet illeszteni (gondolom innen az eszköz elnevezése).

Nem ismeretlen az eszköz a magyar pilóták számára, hiszen már alkalmazták a hazai repülőgépeken is, igaz akkor még nem saját eszközkeretből, hanem a svéd légierőtől kapták kölcsön azokat a 2013-as kecskeméti repülőnapra.

Ahol pedig légibemutatóhoz szükséges kiegészítők vannak, ott ugyebár légibemutatónak is lennie kellene, azonban erre idén aligha van esély, pedig akadna kerek évforduló, például 170 éves a Magyar Honvédség, hogy mást ne említsek.

Mint arról már többször írtam, a kecskeméti repülőbázist épp kettős felhasználású repülőtérré fejlesztik, ezért idén aligha rendeznek ott nemzetközi repülőnapot. Viszont a Magyarország Kormánya és a Daimler AG által aláírt Memorandum of Understanding (MoU) alapján a beruházással 2019 első negyedévre kész kell lenni.

Mindenesetre a SMOKEWINDER-beszerzés ajánlattételi határideje 2018.07.02, ami a gyakorlat szerint álatalában későbbre módosul, azután pedig ugyebár ki kell választani a győztes ajánlattevőt, majd a szerződés megkötésétől négy hónap a szerződés határideje, ami pedig elsősorban az eszközök leszállítását jelenti.

Mindebből következhet akár egy 2019-es kecskeméti repülőnap is, bár 2017. augusztusában megjelent egy interjú Dr. Orosz Zoltán altábornagy Honvéd Vezérkar főnök-helyettessel, aki akkor úgy nyilatkozott, hogy 2020 előtti, nagyszabású nemzetközi repülőnappal szerinte nem érdemes számolni.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom