Honvédelem és nemzetbiztonság

Hadseregnyi éjjellátó készüléket és hőkamerát vett a Készenléti Rendőrség

Éjjellátó

Megdöbbentően sok, összesen több, mint ezer speciális éjjellátó és hőkamerát vett a Készenléti Rendőrség egy nemrég zárult beszerzési eljárás eredményeként. Az összességében a 3 milliárd forintot is meghaladó értékű szerződések nyomán 604 darab FLIR BHS-X típusú hőkamera, és 700 darab Harris AN/PVS-7D éjjellátó beszerzése fog megtörténni, de opcióként mindkét tétel akár 80%-al is megemelkedhet.

A szerződés odaítéléséről szóló hirdetmény szerint több jelentkező is volt a speciális, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt áruk beszerzésére vonatkozó 228/2004. (VII. 30.) Korm. rendelet alapján lefolytatott eljárásban. Ettől függetlenül mindkét beszerzési eljárást a Milipol Zrt. nyerte. A 604 darab FLIR BHS-X hőkamera összességében bruttó 2.3 milliárd forintba fog kerülni, míg a 700 darab Harris AN/PVS-7D teljes bruttó vételára 1.7 milliárd lett. A készülékek darabára tehát 2 (éjjellátó) és 3 (hőkamera) millió forint körül alakul.

Egy korábbi, jóval kisebb volumenű beszerzés kapcsán a Rendőrség arról írt, hogy „a kézi hőkamera eszközállomány az ukrán és a szerb határszakaszon az alkalmazása óta eltelt idő alatt erősen amortizálódott, a javíthatatlanná vált eszközök száma folyamatosan növekedett, így a határrendészeti kirendeltségek többvonalas határőrizeti rendszeréhez nincs biztosítva a megfelelő mennyiség. Ez a járőrök esti, éjszakai feladat végrehajtása során jelentősen csökkenti a kisebb távolságra lévő célszemélyek, tiltott határátlépők, embercsempészek felderítési, azonosítási, követési lehetőségét.”

A Rendőrség munkáját az eddig is alkalmazott készülékek nagyban segítették, főleg a határőrizeti feladatok ellátása során, de előfordult, hogy a kukoricásban találtak rá a segítségükkel egy fegyverneki öntözőrendszert megrongáló tolvajokra. A beszerzési volumenek azonban ettől függetlenül is hatalmasnak tűnnek, hiszen egyidejűleg akár 1300 rendőr, járőrpár is ilyen jellegű „képességet”  kaphat.

Hogy a Készenléti Rendőrség beszerzésének nagyságát érzékeltessem, példaként: a Magyar Honvédség jelenleg közzétett szerződései alapján utoljára 2015-ben szerzett be hasonló eszközöket. Ők 8 darab AN/AVS-9 binokuláris éjjellátó műszerért fizettek nettó 32 millió forintot.  Ugyanabban az évben 60 darab, pontosabban nem ismert típusú éjszakai figyelő távcső beszerzése is megtörtént, nettó 71 millió forintért. A beszállító minden esetben a Milipol Zrt. volt.

Mindazonáltal a 2007 végére megszüntetett Határőrség már a rendszerváltozás előtti években fel volt szerelve hasonló eszközökkel. 1986-ban 460 darab BN-1 típusú szovjet éjjellátó keresőtávcső beszerzése történt meg, amit 1250 darab, az orosz államadósság részeként megkapott BN-2 (orosz kód: 1PN50) keresőtávcső váltott le 1997-ben. Később ITT és svájci Leica BIG-35 távcsövek is kipróbálásra kerültek kisebb számban.

A hivatkozott tanulmány a távcsövek mellett egyéb érdekességgel is szolgál. A határőrizeti felderítő rendszer újabb, érdekes elemeként számolt be a 2000-es évek elején(!) a távoli felügyeleti rendszerként funkcionáló MIDS lépésérzékelő készletről. A berendezés kültéri alkalmazásokra kifejlesztett talajba ágyazható szeizmikus, mágneses, passzív infra és infra sorompóérzékelőkkel rendelkezett. Ugyancsak érdekesség, hogy a mára már termékké vált, Pro Patria által fejlesztett radar akkor még csak gyerekcipőben járt.

Ebben a kontextusban tehát egyáltalán nem meglepő a beszerzés mennyisége. Úgy tűnik, hogy a nemrégiben már drónokat beszerezni kívánó Készenléti Rendőrség hosszabb távon is betölti majd a korábban megszüntetett Határőrség funkcióit, mint ahogy teszi ezt részben már most is.

Mindazonáltal az egyre specializáltabban működő és jellemzően csapaterőként mozgósított egység lassan a Belügyminisztérium irányítása alatt álló, de „kvázi félkatonai” (vagy, akinek úgy jobban tetszik, „katonailag szervezett”) erővé kezd válni, illetve vált. Ilyen értelemben részben hasonlatosan a Határőrséghez, „csak” ezúttal országos és jóval szerteágazóbb feladatokkal és működéssel.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom