Honvédelem és nemzetbiztonság

Hadrendben tartja szovjet gránátjait a Magyar Honvédség?

Szovjet

Meglepően végződött a Magyar Honvédség helikoptertendere és úgy tűnik, hogy a meglepetéseknek még nincs vége. Nemrég én is írtam arról, hogy vajon a páncétörő-képesség fejlesztésekor a Carl Gustav mellett lesz-e még esélyes fegyver, erre ma megjelent egy 10.000 darabos „PG-7VP indítótöltet” tárgyban kiírt, uniós közbeszerzési eljárás.

Igazából első olvasatra nem is értettem, a PG-7VP néven ugyanis nem nagyon találni fegyvert, amihez az indítótöltet hozzárendelhető lenne. Bár oroszosan akad, ahol így jelölik a PG-7VR gránátot, ami pedig a jól ismert RPG-7 fegyver egyik legkorszerűbb „tandem-gránátja.” A fegyverrel Irakban – állítólag – sikeresen leküzdöttek egy M1 Abrams tankot, ami mindenképp jelentős fegyvertény (ha igaz).

Másik oldalról mégis rendkívül különös döntés a végső soron szovjet eredetű fegyverhez való ragaszkodás, akárcsak a beszerzés nagyságrendje. A jelek szerint ugyanis óriási mennyiségű robbanófej maradhatott indítótöltet nélkül, feltételezem azok üzemidejének lejárta miatt.

Nem ez az egyetlen furcsaság a beszerzéssel kapcsolatban, hiszen az „Adásvételi szerződés „PG-7VP indítótöltet beszerzése” tárgyban” kiírt közbeszerzésre való jelentkezéskor, a borítékon az alábbi szöveget kell feltüntetni: „Részvételi jelentkezés „PG-7VM indítótöltet beszerzése” tárgyú beszerzési eljáráshoz.” 

Valóban létezik PG-7VM gránát is, de az egy rendkívül korszerűtlen, az 1960-as évek második felében készült konstrukció. Az ajánlattevőnek mindenesetre nem árt majd odafigyelni, hogy mit ír a borítékra.

Kép: Wikipedia/locotenent-colonel Dragoş Anghelache

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom