Honvédelem és nemzetbiztonság

Haditechnikai innovációs és kutatási központ jön létre MH MI néven

Innovációs központ

Bár alapvetően a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) létrehozása kapcsán került kiadásra a Magyar Honvédség új stratégiai és műveleti szintű vezetés-irányítási rendszere kialakításával összefüggő egyes feladatokról szóló 40/2018. (XI. 15.) HM utasítás, azonban egy haditechnikai innovációs és kutatási központ is létrejön az átalakítások nyomán.

Mint arról korábban már írtam, Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint olyan minisztériumot kell létrehozni, amely képes a Magyar Honvédség politikai irányítására, de nem feladata annak katonai vezetése. Mindazonáltal képes a feltételek megteremtésére, a javak szakszerű és törvényes felhasználására, illetve annak ellenőrzésére.

Emellett van tehát szükség egy erős Magyar Honvédség Parancsnoksága létrehozására, de nem a jelenlegi párhuzamosságokkal, hanem korszerű vezetési struktúrában. Az átalakítások érintik majd a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot (KNBSZ) és az MH Logisztikai Központot (MH LK) is, ugyanis a hazai haditechnikai K+F egy új költségvetési szervben összpontosul majd.

Az utasítás szerint „az MH védelmi innovációs képességének fejlesztése, a haditechnikai kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok centralizálása, továbbá a védelmi ipari fejlesztéssel összefüggő hadfelszerelés-fejlesztési feladatok ellátása hatékonyságának növelése érdekében” – a KNBSZ és az MH LK egyes szervezeti elemeinek tervezhető kiválásával – jön majd létre az MH Modernizációs Intézet (MH MI).

Az MH MI tehát az MHP parancsnokának közvetlen szolgálati alárendeltségében, új költségvetési szervként fog majd működni. A KNBSZ feladatrendszeréből és szervezetéből az MH MI létrehozhatósága érdekében a KNBSZ védelmi technológiai kutatási feladatrendszere – a tervek szerint – törlésre kerül, de oly módon, hogy az átadásra tervezett feladatok és az azok ellátását végző személyi állomány beosztásai az MH MI szervezetében és feladatrendszerében jogutódlással elláthatóak lesznek.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom