Honvédelem és nemzetbiztonság

Haditechnikai együttműködés indul Budapest és Belgrád között

szerb-magyar együttműködés

Április 15-én tartotta meg Szabadkán együttes plenáris ülését a magyar és a szerb kormány. Ezt követően különböző egyezmények aláírására került sor, többek között az infrastrukturális kapcsolatok fejlesztéséről, a Szeged-Szabadka vasútvonal korszerűsítéséről, az európai integráció területén való együttműködésről, a vízgazdálkodási és a védelmi együttműködésről, valamint a szerb rendvédelmi szerveknek biztosítandó technikai segítségnyújtásról is.

A Pannon RTV össze is foglalta ezeket az egyezményeket, illetve memorandumokat – szám szerint 11-et – azonban a védelmi együttműködésről szóló kimaradt. Tulajdonképpen véletlenül futottam bele a Jane’s 360 oldalán a rövid összefoglalóba, miszerint egy haditechnikai együttműködésről szóló memorandum is aláírásra került.

A haditechnikai elemző oldal Igor Bozinovski nyomán arról írt, hogy a memorandum elsősorban a szárazföldi rendszerek és a harci repülőeszközök „szofisztikált” fegyvereinek kölcsönös fejlesztésére és gyártására, valamint a két ország fegyveres erői által használt, idősebb generációs védelmi rendszerek közös modernizálására vonatkozhatott.

Egy másik cikk világított rá arra, hogy a megállapodást Dr Nenad Miloradović és dr. Maróth Gáspár, a HM EI Zrt. igazgatósági elnöke, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos írta alá.

A megállapodás köre azért különösen érdekes, mert első ránézésre nem nagyon van fejlesztésre érdemes, közös nevező a szerb és a magyar hadsereg haditechnikai felszereléseiben. Második ránézésre azért ott a 2K12 Kub rakéta és a P-18 radar is, igaz a technológiatranszfer itt valószínűleg egyirányú lenne a magyar modernizációs tervek tükrében.

Különösen a harci repülőeszközök „szofisztikált” fegyverei érdekesek, hiszen ezen a területen közös pont egyedül a H145M helikopter lesz majd. Igaz, ezen a területen már ismert, hogy a helikopterekhez szükséges alkatrészeket gyártó üzemet létesít Kelet-Magyarországon az Airbus Helicopters, és annak HForce fegyverrendszerének tesztelése épp Magyarországon zajlott.

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom