Külföld

Gyorsítanák az útépítést Afrikában

Tavaly írtam arról, hogy egy, a világgazdaság szempontjából is számottevő afrikai útépítésben is részt vesz a magyar Duna Aszfalt vállalat. Az akkoriban közel 138 milliárd forintosra becsült beruházás jelentősen lerövidítené a kongói ásványkincsek szállítását a tanzániai kikötőkbe, ahol az behajózható lenne, talán nem nehéz kitalálni azt sem, hogy leginkább hova.

A projekttel azután nem tudni mi történt, de az valószínűsíthető, hogy az eredeti tervek szerint a Duna Aszfalt valamikor 2020 környékén kezdett volna az érdemi munkába. Az is biztos, hogy a helyi sajtót idén januárban kezdte el  élénkebben foglalkoztatni a projektben részt vevő René Hutton-Mills származása és magyar kötődései.

Vitán felüli, hogy a kongói projekt szempontjából kiemelten fontos partner Zambia kormányzata.  A Kasomeno-Mwenda fizetős út és a Luapula-híd projekt kivitelezésével kapcsolatos megbeszélések miatt miniszteri szintű zambiai küldöttség érkezett a napokban Kongóba.

A mai zambiai hírek szerint Felix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke elkötelezett amellett, hogy Zambiával együttműködve megvalósítsa a Kasomeno-Mwenda fizetős utat és a Luapula-híd projektet. Tshisekedi kifejezetten úgy véli, hogy a GED Africa és a Duna Aszfalt által támogatott projekt mindkét ország számára gazdasági előnyökkel jár.

Az államfő arra utasította kormányzati tisztviselőit, hogy működjenek együtt zambiai kollégáikkal annak biztosítása érdekében, hogy a projektben a következő három hónapban jelentős előrehaladás történjen. A projekt ezek szerint jelentős lendületet kapott, miután Edgar Lungu elnök és Tshisekedi elnök is elkötelezte magát mellette.

Érdekesség, hogy épp kisebb belpolitikai bizonytalanság, talán válság van kialakulóban Kongóban, ugyanis Felix Tshisekedi ellenlábasa, a korábbi elnök, Joseph Kabila egyre aktívabb manőverekkel próbálja a hatalmát visszaszerezni, a belpolitikai játszmának pedig valószínűleg koránt sincs vége.

Borítókép: wikimedia.org

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a kövekezőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld