Adatvédelem és információszabadság

Genetikai adatszivárgás veszélyére figyelmeztet az adatvédelmi hatóság

Genetikai adat

Pár nappal ezelőtt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közleményt adott ki a DNS-elemző szolgáltatások igénybevételének veszélyeiről. Mindez nem véletlen: az utóbbi időben Magyarországon is szinte letarolták az online hirdetési felületeket a különböző DNS tesztek.

Mára egy „családfakutató” DNS elemzés ára ugyanis a könnyedén megfizethető kategóriába került, a különböző apasági, sőt, anyasági tesztekkel együtt. A technológia természetesen számtalan területen rendkívül hasznos lehet, de DNS minták meggondolatlan átadása kockázatokat is rejthet magában.

A GDPR Európában ugyanis hiába kezeli különleges adatként kiemelt védelemmel a genetikai adatokat, az elemző vállalatok székhelye tipikusan nem az EU-ban van (milyen meglepő), így bár a tevékenységük a GDPR hatálya alá tartozik, a jog- és érdekérvényesítés akadályokba ütközhet.

A NAIH szerint ráadásul tipikus jellemzője e szolgáltatásoknak, hogy az érintett által adott genetikai mintákat, megszerzett adatokat az adatkezelők a szolgáltatás nyújtását követően is megőrzik, azokat számos esetben más felhasználó részére értékesítik és továbbítják (jobb esetben persze személyazonosító adatok nélkül).
DNS teszt

Március elején szinte berobbant a DNS teszt a magyar piacra, a csúcspont március 3-a volt, amikor a 444.hu videója megjelent az elérhető árú családfa- és származáskutató tesztről.
(Forrás: Google Trends)

Nemcsak a saját érdekünkben érdemes megfontoltan kezelni a genetikai adatokat, mert az adatkezelő rendelkezésére bocsátott genetikai adatok nemcsak az érintett személyazonosságára és genetikai jellemzőire vonatkozóan hordoznak, hordozhatnak egyedi információkat.

Az adatkezelők részére rendelkezésre álló eszközökkel ugyanis ezen adatok alapján a szolgáltatást igénybe vevő személyekkel rokoni kapcsolatban álló további érintettek személyazonosságára, örökölt vagy szerzett genetikai jellemzőire – többek között egészségi állapotára, etnikai hovatartozására – is következtetés vonható le, ezen további érintettek tudta és hozzájárulása hiányában is.

„Mindezekből fakadóan a NAIH nem javasolja, hogy a genetikai adat meghatározására alkalmas minták és genetikai adatok kezelésével kapcsolatosan az adatkezelő által biztosítandó, többek között az adatkezelés körülményeit, az esetleges adattovábbítás címzettjeit, az adatkezelés időtartamát és az érintettek jogainak ismertetését részletesen tartalmazó megfelelő tájékoztatás és genetikai adatok biztonságos kezelését célzó garanciák hiányában az érintettek DNS-minta elemzésén alapuló szolgáltatásokat vegyenek igénybe.”

A DNS tesztek terjedésének további expanziója várató, amit furcsa módon ráadásul olyan célok katalizálnak, amik aligha vannak arányban a lehetséges kockázatokkal (mint amilyen a származás hozzávetőleges megismerése, esetlegesen nem ismert rokonok fellelése). Természetesen lehetnek olyan élethelyzetek amikor ezek fontossága megnő, de ez aligha igaz általánosságban.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom