Külföld

Francia sikerek Afrikában az opération Barkhane kapcsán

Francia

Tegnap számolt be arról a francia védelmi minisztérium, hogy jelentős csapásokat mértek Maliban, egészen pontosan a Mopti régióban a katiba Massina elnevezésű, áttételesen az al-Kaidához (Jama’a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin) köthető terroristacsoportra. A csapásokban vélhetően életét vesztette Hamadoun Kouffa, a dzsihadista katiba irányítója és más vezetők  is.

Az opération Barkhane 2014-ben indult, a katonai akciót – jelenleg – Franciaországon kívül a G5 Sachel csoportosulás (Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger), valamint Észtország támogatja. A támadásokban Mirage 2000 vadászrepülőgépek, Tigre és Gazelle helikopterek, Reaper drónok és C135-ös repülőgépek is részt vettek.

A jelenlegi katonai hadműveletek előzménye az opération Serval volt, amit a térség meghatározó gazdasági hatalma Nigéria és szélesebb nemzetközi együttműködés is támogatott, még 2013 és 2014 között. Mind az opération Barkhane, mind az opération Serval áldozatokkal járt a szövetségesek részéről, legutóbb egy francia katona,  Abdelatif Rafik veszítette életét egy logisztikai feladat ellátása során.

A logisztika egyébként kulcsszereplő a mostoha, sivatagi körülmények között. A szövetséges antiterrorista koalíció mindennapjairól készült alig egy éve egy videóriport, melyből kiderül, hogy a környezettel legalább annyira meg kell küzdeni Maliban, mint a terroristákkal.

A térségben magyar katonák is jelen vannak az EUTM Mali katonai misszió kapcsán, sőt, a magyar katonai jelenlét tovább fog bővülni a közeljövőben. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka nemrég pályázatot hirdetett az EUTM Mali kiképző misszióban történő külföldi szolgálatteljesítésre, a 2019. I. félévében megüresedő és feltöltésre tervezett, vezényléssel betölthető beosztásainak ellátására.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

A borítókép forrása: Francia Védelmi Minisztérium

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld