Külföld

FOX Rádió – Mosolyra hangol

Az utóbbi hetekben sokat megfordultam a déli határ környékén, és egyik utam során, állomást keresve botlottam bele, Szegedtől jópár kilométerre, de még északra a FOX Rádióba, ami első hallásra kielégítette az elvárásaimat: zenét játszott (vagyis nem celebműsorok és egyéb haszontalan dolgok szóltak benne, sőt). Mivel magyar számokat is játszott és az átvezetők is magyarul szóltak, így ekkor még nem gyanakodtam.

Amikor az első reklámblokk elkezdett szólni, akkor viszont meglepő dolog ütötte meg a fülem: Zentáról szóltak a hirdetések, és bár az utcanevek is magyarul hangoztak el, de az illendőnél talán pár másodperccel később ugrott be, hogy Zenta az bizony Szerbiában van, vagyis épp egy vajdasági rádiót hallgattam, az M5-ösön, FM sávon.

Aki itt gyorsan továbblapozna, annak jelezném, hogy ez meglehetősen új dolog volt számomra. Aki a déli határon nőtt fel, annak egészen biztosan vannak emlékei arról, hogy az “állami” román és szerb rádiók milyen elképesztő hatékonysággal foglalták be az FM tartományt, a hagymaföldeken szinte csak az AM maradt. Legalábbis én így emlékszem a 80-as, 90-es évekre.

Ez pedig máig igaz: ma direkt a rádiót nyomkodtam Bajáig: a szerb, horvát, román adók szinte az egész FM sávot leuralják, “természetesen” nem magyar nyelvű adásukkal. A magyar kínálat pedig a határig egyre csak szegényedik. Mondjuk Bajáig a FOX-nak sem leltem nyomát (nyilván: Zenta Szeged alatt van).

Hogy mindez (mármint a mindent elnyomó külföldi adók, elhalkuló magyar adók jelensége) miért van, a rádiós szakik biztosan tudják, én meg nyilván csak beleképzelem, hogy van aki fülelni, van aki harsogni akar a határon, erről pedig az jut eszembe, hogy én annyira az Alföldön nőttem fel, hogy szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy a víztornyunk teteje (mint a térség legmagasabb csúcsa) ne legyen izgalmas nemzetbiztonsági terület.

De, amit rádiós szakértelem nélkül is felfedezni vélek, hogy a vajdasági FOX Rádió nemcsak a mottója miatt felüdülés, szerintem egészen jó zenét játszik (bár én elég mindenevő vagyok) és még online is hallgatható. Hogy hogyan jutottunk el ideáig (tehát: magyar nyelvű, Magyarországon fogató vajdasági rádióig) pedig megérne egy-két tanulmányt. Én például sose feledem, ahogy egyszer a szabadkai piacon néztek rám, valamikor a 90-es években, amikor magyarul megszólaltam.

Nem mintha piacozó seftelők lettünk volna, hiszen kétszer, ha kimentünk az egész gyerekkoromban, amiben gondolom jelentős szerepet játszott, hogy édesapám közrendvédelmi irodájából máig emlékszem néhány dologra: az elképesztő mennyiségű bélyegzőjére, a páncélszekrényére, a lyukszalagos távíróra, a gyurma-pecsétnyomójára, és az ipari mennyiségű Határőr magazinra, amit ott olvashattam.

De a témához visszatérve: persze, biztosan volt már hasonló rádió (a FOX-nak is megvan a maga története, de most, a saját átvezetőik szerint is új rádióként szól hozzánk), de azért most mégis mosolyra hangolt.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld