Honvédelem és nemzetbiztonság

Fokozódik a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalása?

2021. augusztus 20.

A napokban több jogi norma jelent meg, amely a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásával, illetve hazánk nemzetközi katonai együttműködésével kapcsolatos. Megjelent például a TAKUBA erők nem francia erőinek jogállásának szabályozásáról szóló Kiegészítő Jegyzőkönyvhöz Elfogadó Nyilatkozattal történő csatlakozás kihirdetéséről szóló két törvényjavaslat.

A két norma a mali és nigeri TAKUBA katonai műveletekhez való magyar csatlakozás feltételrendszerét szabályozza, ideértve a katonai műveletek során kint tartózkodó állományra vonatkozó legfontosabb szabályokat.

Például, a nigeri fél és a magyar Műveleti Partner között létrejött egyéb megállapodások kedvezőbb rendelkezéseinek alkalmazására is figyelemmel, a magyar erők állománya ésszerű időn belül tájékoztatja a nigeri hatóságokat az országon belüli mozgásairól. Ha a nigeri hatóságok nem tiltakoznak, szabadon mozoghatnak a Nigeri Köztársaság területén, beleértve annak légterét is, a rendelkezésükre álló közlekedési eszközöket használva, és a nigeri fél erőinek kísérete nélkül.

Maliban Magyarország erőinek állománya jogosult a jelen megállapodás végrehajtásához kapcsolódó tevékenységekhez szükséges fegyverek és lőszerek birtoklására és viselésére. Magyarország erőinek állománya a magyar jogszabályokkal összhangban használja fegyvereit. Ezen fegyvereket és lőszereket Magyarország által meghatározott szabályok szerint kell tárolni és őrizni.

A mai napon, a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztése alapján pedig döntés született Magyarország Kormánya és a Török Köztársaság Kormánya közötti katonai keretmegállapodás (a továbbiakban: Keretmegállapodás) létrehozásáról.

A miniszterelnök felhatalmazta a külgazdasági és külügyminisztert, hogy – az érintett miniszterekkel egyetértésben – a tárgyalásokon részt vevő személyeket kijelölje, valamint felhívta a külgazdasági és külügyminisztert és az igazságügyi minisztert, hogy a Keretmegállapodás létrehozását követően a Keretmegállapodás szövegének végleges megállapítására való felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul terjesszék a kormány elé.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom