Honvédelem és nemzetbiztonság

Felkészült a legrosszabbra az Országgyűlési Őrség

Országgyűlési Őrség

Tavaly kisebb-nagyobb botrányt okozott, amikor kiderült, hogy a főleg protokollesemények kapcsán reflektorfénybe kerülő Országgyűlési Őrség fegyverzetét korszerűsítik, illetve kibővítik. A szervezet 2013-as létrehozásával szűnt meg egyébként az a demokratikus állami berendezkedéseknek ellentmondó gyakorlat, miszerint egy a végrehajtói hatalom által felügyelt vagy irányított fegyveres szerv látta el a törvényhozás védelmét.

Érdekesség, hogy a Bundestagot védő Polizei beim Deutschen Bundestag rendőri egység ugyancsak a hatalmi ágak szétválasztásának okán a Bundestag elnökének az irányítása alatt van, amely feladat egyenesen a Grundgesetz, vagyis az alaptörvény 40 cikk (2) bekezdésből eredeztethető. A Polizei beim Deutschen Bundestag eszközökkel egyébként hasonlóan felszerelt a weboldalukon található információk alapján, mint az Országgyűlési Őrség.

A Westminster-palota bejáratát őrzők (Kép: Gyömbér Béla)

Önmagában tehát üdvözlendő lehet a hatalmi ágak szétválasztásának megerősítése, én egyedül az elfogó háló beszerzése kapcsán fogalmaztam meg kritikát, hiszen már tavaly is számos elektronikus eszköz létezett a drónok feletti irányítás megzavarására, illetve az irányítás átvételére, a hálós módszer pedig némileg meghaladottnak tekinthető.

Mindamellett a szélesebb sajtóérdeklődés gyorsan elmúlt, és úgy tűnik számomra, hogy sehol sem került bemutatásra, hogy végül milyen fegyverek, illetve eszközök beszerzése és rendszeresítése történt meg az Országgyűlési Őrség részéről. Érdemi információt a kérdésben a rendszeresítésekről szóló közzétételi listában lehet találni, amelynek nyomán az alábbi eszközök kerültek az Országgyűlési Őrség használatába.

HK 416 A5 gépkarabély

A német Heckler & Koch gyár fejlesztette ki ezt a HK 416 gépkarabélyt, amely az amerikai M4/M16 fegyverek továbbgondolásából született meg, főként azok gyengébb pontjaira reflektálva. Nagyobb számban rendszeresítette Norvégia, kisebb számban különböző SWAT alakulatok, de Delta Force és a Navy SEALs is használja.

HK416

Kép: www.heckler-koch.com

Remington 870P sörétes puska

Az amerikai Remington Arms Company gyár sörétes puskája, amely széles körben elterjedt a különböző rendfenntartó szerveknél az egész világon. A fegyver gyártása 1950-ig nyúlik vissza, az egyik legismertebb ilyen rendszerű fegyver.

870P

Kép: www.remingtonle.com

Scott M110 gázállarc

A belélegzésre kerülő levegőről a Scott gázálarca gondoskodik, amely egy könnyű súlyú, alacsony profilú CBRN védelmet biztosító eszköz.

Scott

Kép: www.scottsafety.com

Protech Safariland MID CUT R2S lövedékálló sisak

Safariland

Kép: www.safarilandcanada.ca 

Seyntex lövedékálló védő mellény

Seyntex

Kép: www.seyntex.com

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom