Külföld

Felfüggesztették az EUTM Mali katonai missziót

mali

Ahogy pár nappal ezelőtt írtam, a Maliban történt katonai hatalomátvételt követően eddig nem jelent meg információ az EUTM Mali katonai misszió jövőjével kapcsolatban, noha az ENSZ például határozottan elítélte a történteket. Ma viszont a döntéshozók bejelentették, hogy a katonai kiképző missziót felfüggesztik.

A döntés indoka, hogy a jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé a normál munkavégzést. Ennek ellenére a tervek szerint a felfüggesztésről szóló döntés csak átmeneti jellegű lesz. Az EU mindemellett folytatja a hasonló kiképző misszió folytatását  Nigerben és Burkina Faso-ban.


Az EUTM Mali katonai kiképző misszióban magyar katonák is részt vesznek, tavaly pedig már a magyar missziós részvétel bővüléséről számoltam be. Mindazonáltal az EUTM Mali misszió statisztikai létszáma – a 2018-as zárszámadás fejezeti szöveges indokolása alapján – a szolgálatot teljesítő magyar katonák átlagos létszáma mindössze 6 fő volt.

Ez annyiban érdekes, hogy az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében történő további magyar katonai szerepvállalásról szóló 1276/2018. (VI. 15.) kormányhatározat alapján, Magyarország európai uniós tagságából folyó kötelezettségeinek teljesítése érdekében, az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikája megerősítéséhez való nemzeti hozzájárulásként a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 25 fő (váltás időben még több) vehetett volna részt a misszióban.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld