Honvédelem és nemzetbiztonság

Felértékelődött a nemzetbiztonság a kormányzati struktúrában – Update

Nemzetbiztonság országház

Az új kormány megalakulása kapcsán arra gondoltam, összegyűjtöm az eddig kiszivárgott információkat amelyek a honvédelem és a nemzetbiztonság struktúráját és vezetőit érintik. Az teljesen egyértelműen látszik, hogy a két terület fontossága a kormányzat számára jelentősen felértékelődött, nemcsak az előző kormányhoz, hanem talán a teljes rendszerváltoztatás utáni időszak egészéhez viszonyítva is.

Kezdjük talán ott, hogy a korábbi honvédelmi miniszterhez képest összehasonlíthatatlanul sikeresebb, a saját politikai értékrendjét markánsan megfogalmazó és azt képviselni is kívánó Simicskó István honvédelmi miniszter székét Benkő Tibor vezérezredes Honvéd Vezérkar főnök veszi át az új kormányban. A váltás mögött nem ismert, hogy milyen ok húzódik meg, közvetlenül a Magyar Honvédség kötelékéből pedig emberemlékezet óta nem jött honvédelmi miniszter. Komolyabb katonai múlttal honvédelmi miniszterként ismereteim szerint utoljára Keleti György rendelkezett.

Mivel látványos probléma nem merülhetett fel Simicskó Istvánnal, így véletően más, jövőbeli elvárásokhoz, feladatokhoz, tervekhez kapcsolódó kompetenciák miatt történhetett a váltás. A sajtóban megjelent, Benkő Tibor nyilatkozatain élcelődő összfoglaló(k) mellett érdemes figyelembe venni, hogy a hortobágyi tűzszerész tragédia kapcsán Benkő Tibor is reflektorfénybe került és a súlyos tragédia kezelésében sikeresnek bizonyult.

Benkő Tibor vezérezredes helyét a hírek szerint Kovács József altábornagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgatója veheti majd át a közeljövőben a Magyar Idők alapján, bár a Magyar Idők néha elég nagyokat tud tévedni titkosszolgálati vezetők kapcsán, hiszen a TIBEK vezetőjét sem sikerült még csak körülbelül sem megtippelniük.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat élén Kovács József altábornagy utóda Béres János, Nagy József és Dezső Sándor főigazgató-helyettesi hármasból kerül majd ki a Pesti Srácok szerint, akik utalnak arra is, hogy Benkő Tibor a szolgálati ideje alapján egyébként hamarosan nyugállományba vonulna. Benkő Tibor minisztersége esetén azonban dönthet máshogy is a saját utódlása kérdésében.

A személycserékkel párhuzamosan lehet értelmezni Orbán Viktor azon kijelentését, miszerint „az irányítást szolgálja az újonnan létrehozott Miniszterelnöki Kormányiroda, ami összehangolja majd a tárcák közigazgatási államtitkárainak munkáját, de emellett itt lesz egy egységes hírszerzési központ, hogy Magyarország az erős nemzetközi versenyben megállja a helyét.”

Mindez a katonai és polgári hírszerzés, vagyis a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (mint ex-Katonai Felderítő Hivatal) és az Információs Hivatal esetleges fúzióját, vagy legalábbis szorosabb együttműködését – egy, a szervezeteket összekapcsoló újabb szervezetben – feltételezi majd. A személycserékkel együtt fontossá válik Kovács József altábornagy korábbi nyilatkozata, amikor a romagyilkosságokkal kapcsolatban, az alábbiakat válaszolta az MNO kérdésére, 2013-ban:

„A romagyilkosságokkal kapcsolatban a katonai elhárítás minden rendelkezésre álló információt átadott a hatóságoknak. Az tanulságos, hogy ezt nem egy XXI. századi, korszerűen működő titkosszolgálatként tette, ilyen szempontból ez az ügy is az integráció szükségességét támasztja alá. A katonai titkosszolgálat értelemszerűen levonta az ügy megfelelő tanulságait.”

Más kérdés, hogy a különböző szolgálatok közötti információmegosztás soha nem volt problémamentes, a SZEBEK nyomdokain a TIBEK volt az első komolyabb kezdeményezés, de az elsődlegesen a bűnügyi vonalra koncentrál. Emellett a sajtó szerint Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettese lesz Orbán Viktornak az új kormányban, korábban ilyen pozíció nem létezett, és ez is jól jelzi a terület felértékelődését. Vélhetően pedig ezzel együtt az új, egységes hírszerzés (vagy a polgári és katonai hírszerzés közös metszete) is hozzá kerülhetne.

A kormányzati munka hatékonyságát az Országgyűlés ellenőrző bizottságai aligha fogják érdemben korlátozni vagy csökkenteni, hiszen a tervek szerint Kósa Lajos lesz a Honvédelmi és rendészeti bizottság vezetője, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke pedig jobbikos lehet (nyilván a többségi döntésozatalt ez egyébként sem érinti), ami meglehetősen édekes helyzetet teremt az ilyen hírek fényében.

UPDATE – 2018.05.08.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke végül Kocsis Máté lett.

UPDATE – 2018.05.16.

A Honvéd Vezérkar főnöke Korom Ferenc lett.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:
rameborder=”0″ scrolling=”no”>

Ajánlott tartalom