Informatika

Fegyverfelismerő rendszer az OTT-ONE Nyrt. portfóliójában

OTT-ONE

Az Asura Technologies objektumfelismerő, videóelemző rendszerére október 18-án szerzett kizárólagos, az egész világra kiterjedő értéknövelt viszonteladói jogot az OTT-One Nyrt., továbbá titkosítási algoritmusokat is fejlesztett abba. Így a technológia minden értékesítése – akár közvetlenül, akár az OTT-One helyi partnerein keresztül történik – növeli a társaság eredménytermelő képességét – olvasható a társaság jogalappal.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményében.

A közlemény apropója az volt, hogy az Egyesült Államok parkolási piacának közel negyedét lefedő T2 Systems, Inc. technológiai szolgáltatóval, továbbá a parkolóházak call centereinek automatizálásában élenjáró Umojo-val is megállapodást kötött amerikai értékesítési partnerén keresztül az OTT-One Nyrt. Mindez persze nem példa nélküli rendszer, még ha igen hatékonynak is tűnik.

Számomra viszont a közlemény azon része volt érdekes, miszerint „a mesterséges intelligencián alapuló szoftverrel típustól függetlenül bármilyen kamera képes lehet rendszámok, járműtípusok, fegyverek, szimbólumok, mozgásminták felismerésére, és jól kiegészítheti például a BÉT-en jegyzett cég vénaszkenneres megoldásait. Az Asura Technologies magyar fejlesztőcsapatának „plug and play”, vagyis rendkívül könnyen installálható technológiáját az Intertraffic Amsterdam innovációs díjára is jelölték az év elején.” 

Az Asura Technologies honlapján elérhető információk szerint az AI.SHIELD technológiájuk képes különböző fegyverek felismerésére még rossz minőségű biztonsági és térfigyelő kamerarendszerek esetén is. A technológiáról ráadásul egy bemutató videó is elérhető valódi kamerafelvételek feldolgozásával. Egy ilyen rendszer – real-time működés esetén – hatalmas segítséget nyújthat a rendvédelmi szerveknek a veszélyes szituációk beazonosításában.

A technológia persze korántsem egyedülálló, sőt egészen komplex megoldások és kutatási eredmények is elérhetők a témakörben. Az amerikai Thermal Matrix technológiája például elképesztően hatékony és komplex rendszert jelent, azonban speciális kamerák és infrastruktúra szükséges a kiépítéséhez. Tömeges megjelenésére ezért egyelőre aligha lehet számítani.

Az AI.SHIELD-hez hasonló technológiák viszont megfelelő hardverkörnyezetben alkalmasak lehetnek tömeges megfigyelő rendszerek képeinek elemzésére és ezáltal a lehető leggyorsabban riaszhatják majd a  jövőben a hatóságokat.

Különösen hasznosak lehetnek ezek a rendszerek, amikor hatékonyan képesek lesznek majd késes támadás (vagy általánosságban, „támadás”) felismerésére is, amihez vélhetően nem legendő pusztán a képelemzés, hanem a mozgásfelismeréssel együtt lesz majd igazán hatékony.

Érdekesség, hogy az eredetileg ugyancsak rendszámtábla-felismeréssel foglalkozó Tree Industries mesterséges intelligenciája állítólag 300 kép elemzését követően képes volt az alábbi videó elemzésére, igaz sokkal könnyebb dolga volt, mivel egy lőtéren, jó fényviszonyok között, oldalról történt a mintavideó rögzítése.

Összességében tehát egy rendkívül fontos és a jelenlegi kutatási irányokat követő, illetve a jövőbe mutató rendszert fejlesztett ki az Asura Technologies (amelynek logója engem valahogy az ORION márkajelre emlékeztet, amit egyébként a peruiak majdnem elloptak), amely hasznos lehet minden olyan területen, ahol tömeges megfigyelés történik, illetve történhet.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika