Informatika

Ezért nem akart elsőre kinyílni a WizzAir rigai járatának futóműve

WizzAir

Biztosan sokan ismerik azt az érzést, amikor a tanuló vezető átül az oktatásnál használt autóból a sajátjába (vagy legalábbis abba, amit vezetni fog), és meglepve tapasztalja, hogy a megszokott vezetési technika minden autótípusnál kiegészül valami extra „követelménnyel.”

Hogy a hármasba kicsit erősebben kell a váltókart tolni, vagy, ha nem sikerül elsőre hátramenetbe tenni, akkor újra kell kuplungolni. Mindez bosszantó tud lenni, de egy idő után már oda sem kell ezekre az apróságokra figyelni. Más a helyzet persze, ha egy A320-as utasszállító repülőgépről van szó.

Eseménymentes, átlagos repülőút végéhez közeledett 2016.04.08-án a WizzAir Rigába tartó, HA-LWX lajstromjelű járata. Amikor azonban a repülőtér végső megközelítésekor a személyzet a futóművet akarta kiengedni, hibaüzenet jelent meg, a futómű pedig változatlan helyzetben maradt.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet jelentéséből kiderül az is, hogy a személyzet ezt követően megszakította a megközelítést, és 2-3 alkalommal megpróbálta ismételten elvégezni a futómű kibocsájtást, de az továbbra sem hozott eredményt. „A személyzet ekkor a vészhelyzeti kézikönyvnek (Quick Reference Handbook) megfelelően a futómű gravitációs kiengedése (L/G GRAVITY GEAR EXTENSION) című eljárást alkalmazta.”

A vizsgálat nyomán kiderült, hogy a futómű kiengedő kar első mozgatása során a mozdulat – a jelentésből pontosan nem ismert ideig – félbeszakadt, méghozzá a személyzet döntése következtében. Az Airbus gyár a vizsgálat során megerősítette, hogy ismert számára a futómű működtető kar „időtúllépéses mozgatásának” következménye, mely probléma megoldásán már dolgozik.

Ilyen esetben ugyanis „egy duplikált futómű rendszer hiba (L/G LGCIU 1+2 fault) keletkezik és a hiba törlése csak a földön végezhető el a rendszer újraindításával.” A futóművek ebben az esetben a gravitációs kiengedési eljárással bocsájthatóak ki.

Az Airbus átmenetileg azt javasolta, hogy a futóművet működtető kart a bent-kint illetve kint-bent helyzetek között egyetlen, folyamatos mozdulattal kell átmozgatni, és az lehetőleg ne tartson tovább egy másodpercnél. De tervezik azért a futómű működtető kar áttervezését is, hogy a duplikált LGCIU hiba a jövőben elkerülhető legyen.

Meglepő módon tehát egy Airbus A320 méretű repülőgép esetében is lehetnek szokatlan üzemeltetési előírások, illetve javaslatok, amik akár komolyan is befolyásolhatják a repülés biztonságát. A vizsgálat eredményeként a Vizsgálóbizottság az esemény kategória besorolását súlyos repülőeseményről repülőeseményre módosította.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika