Honvédelem és nemzetbiztonság

Ezermilliárdos honvédelmi költségvetés várható jövőre

KMW

Benyújtásra került a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, amely értelemszerűen kiterjed a honvédelmi kiadások várható költségvetési kereteire is. Bár ezek a számok még változhatnak, de már most érdekes összehasonlítani az idei adatokkal.

Akárcsak korábban, most is szabályozásra került, hogy a honvédelmi célra feleslegessé vált hadfelszerelések, haditechnikai eszközök és anyagok értékesítéséből származó bevételt a honvédelemért felelős miniszter a 2022. évben a Magyar Honvédség technikai modernizációjára, a technikai eszközök fenntartására és javítására, képesség- és hadfelszerelés fejlesztésre, az értékesítési eljárások során felmerült kiadások fedezetére, valamint a honvédelmi szervezeteknél keletkezett hulladékok kezelésének, ártalmatlanításának kiadásainak fedezetére használhatja fel.

Hasonlóan visszatérő szabály, miszerint a honvédelemért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszter előzetes egyetértésével a védelmi tevékenység, a NATO felé vállalt haderő-fejlesztési célkitűzések, és az előre nem tervezett nemzetközi feladatok végrehajtása céljából a XIII. Honvédelmi Minisztérium fejezet címei, alcímei között – ideértve címen belül a kiemelt előirányzatokat is – indokolt esetben átcsoportosíthat. A honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti honvédelmi illetményalap 2022. január 1-jétől is 44 600 forint lesz.

A tényleges számokat nézve a költségvetés XIII. Honvédelmi Minisztérium fejezet összesen 1.003 milliárd forint kiadást irányoz elő 2022-re, szemben az idei 778 milliárd forinttal. Belső arányaiban a működési költségvetési kiadás 291-ről 342 milliárd forintra, a felhalmozási célú kiadás 233-ról ugyancsak 342 milliárd forintra nő jövőre, a tervezet szerint.

A növekvő költségvetés szinte minden címet és alcímet érint, de arányaiban jelentősen nő például a MH Egészségügyi Központ kiadási előirányzata, 37-ről 64 milliárd forintra, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium pedig csaknem 200 millió forinttal többől gazdálkodhat jövőre (érdekesség, hogy az intézmény az előző költségvetés egyik „nagy vesztese” volt, és a növekmény jelentős része a személyügyi kiadásoknál várható).

Borítókép: Gyömbér Béla

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom