Informatika

EUSurvey: remélem ennél szörnyűbb uniós program nem létezik

EUSurvey1

Talán kevesen tudják, de az Európai Unió már rég begyújtotta a digitális rakétáit, és alternatívát kíván adni a jól ismert amerikai szolgáltatók termékeivel szemben. Az még valószínűleg nem is baj, hogy ha kevesen hallottak az Europa Analytics-ről, mivel egyelőre csak az uniós intézmények weboldalain keresztül monitorozza a felhasználói szokásokat.

Az viszont már mindenképp említést érdemelne, hogy a Google Forms-al szemben is indított az EU egy szolgáltatást, melynek a neve az EUSurvey. Elhatároztam ezért, hogy ha halandó állampolgárok megtehetik, akkor regisztrálok rá, és megnézem érdemes-e használni.

Be is írtam a keresőbe az EUSurvey keresőszót, és máris egy “minimalista-kaotikus” stílusban (a dizájn kérdése persze egy szubjektív műfaj) készült nyitóoldalon találtam magam.

EUSurvey2

Általában rossz előjel, ha egy weboldal kezdőoldala a Login gomb alatt egyből egy tréning kurzust ajánl a felhasználásról, az akkor még feltehetőleg magabiztos felhasználóknak. A gombra kattintva azonban egy blokkolt flash videó árválkodik (biztonsági beállításoktól függően), így nem tudhattam előre, hogy mi fog következni a következő néhány órában.

EUSurvey3

Pedig lehet, hogy már itt feladtam volna, ha tudom, hogy mi vár még rám. Szóval, hova kattint egyből mindenki a kezdőoldalon? Természetesen a Login gombra, mondván, onnan úgyis elnavigálhatunk majd valahogy a regisztrációhoz!

A Login utáni felület viszont már rendesen “beköszön”. Az egyből látszik, hogy ezt az oldalt nem azért találták ki, hogy itt “jött-ment” EU-s állampolgárok űrlapokat gyártsanak, de a bátrak a nem EU intézménynek dolgozom alatti, Connect felirattal egyből a következő stációra juthatnak.

EUSurvey18

A rendszer ezen a felületen kéri, hogy jelentkezzünk be az EUSurvey alkalmazásba a felhasználói fiókunkkal, annak hiányában pedig felajánlja, hogy készítsünk egy újat.

EUSurvey6

Az uniós fejlesztők persze eddig is majd kiszúrták a szemünket a megoldással, hiszen az elejétől kezdve ajánlgatják a regisztrációt, ami eddig fel sem tűnt (gondolom a WCAG kontrasztarány is megvan, valahol). Hibáztunk, beláthatjuk, de nézzük akkor, hogy mit rejteget a regisztráció.

EUSurvey8

A folyamat eleje óta azon gondolkodtam, hogy vajon hogyan lesz ellenőrizve, hogy én most EU-s állampolgárként terhelem az Európai Unió virtuális erőforrásait az űrlapommal, pedig a válasz egyszerű: sehogy. Nincs semmilyen validáció, egyedül az egyik legszörnyűbb CAPTCHA megoldást kell két vállra fektetni a továbbjutáshoz egy jó megfejtéssel, és egy valid email címmel.

EUSurvey9

A regisztrációt megerősítő emailre majdnem egy órát(!) kellett várnom gmail-ben (óránként fut egy ütemezett job?), a Freemail-be soha meg sem érkezett (ha mégis megérkezne, akkor frissítem az írást). Mindenesetre ezt követően volt lehetséges az első jelszó beállítása.

Amint ez megtörtént diadalittasan elkezdtem keresni az EUSurvey felületét, mindhiába. Újabb meditálás után ébredhet rá az eddig figyelmetlen felhasználó, hogy igazából nem is az EUSurvey szolgáltatásba regisztrált, hanem egy EU Login elnevezésű webalkalmazásba, pedig ez teljesen nyilvánvaló az URL, meg a feliratok változásából.

EUSurvey10

Mindenesetre ekkor már a mobiltelefonom számának megadását kérte az EU Login alkalmazás. Én viszont inkább úgy gondoltam, hogy ha van EU Login felhasználóm, akkor ezzel – az adatminimalizálás elve alapján – nem is bíbelődnék tovább, inkább megpróbálok most belépni az EUSurvey alkalmazásba.

EUSurvey19

Ekkor egy újabb “feladványt” kaptam, amelynek következtében viszont ismét elkezdett foglalkoztatni a mobiltelefonnal kapcsolatos adathiány kérdésköre, mivel az EU Loginba ugyan be lehet lépni egy megfelelően bonyolult jelszóval, de az EUSurveybe nem lehet belépni olyan EU Loginnal, amibe csak a jelszóval vagyunk belépve. Egyértelmű.

EUSurvey11

Visszaléptem ezért az EU Login webalkalmazásba, és belekezdtem a mobiltelefonra vonatkozó regisztrációs folyamatba. Beírtam a mobil nevét és a PIN kódot, majd a Submit gombot megnyomva jutottam az újabb stációhoz.

EUSurvey12

Igen, innentől már világos volt, hogy az EU Loginnak létezik egy mobilapplikációja is (amivel össze kell párosítani, a QR kód segítségével). A Google Play-en gyorsan rátaláltam az EU Login mobilalkalmazásra. Bár kétszer is leellenőriztem, hogy tényleg ez-e az, mert nem akartam elhinni, hogy valaki Paint-el készít 2020-ban alkalmazásikonokat (bár egyébként szeretem a Paint alkalmazást).

EUSurvey13

EUSurvey14

Miután feltelepítettem a mobilomra, és elfogadtam a hozzáférési engedélyeket, összepárosítottam az alkalmazást a QR kóddal, azután már olajozottan ment minden a maga útján, sikerült például belépnem az EUSurvey alkalmazásba is, persze nem mindegy, hogy hogyan kezdünk neki.

EUSurvey15

Hiába van ugyanis mobillal összepárosított, “mobiltokenes” EU Loginunk, ha a belépéskor nem váltjuk el a belépési metódust “mobil PIN kódra.” Előre kell ugyanis tudnunk, hogy hogyan szükséges belépni az EU Loginba, hogy azután össze lehessen “Connectelni” az EUSurvey alkalmazással. Ha még nem “mobil PIN kódos” bejelentkezéssel vagyunk belépve az EU loginba, akkor azt kikényszeríti egy újabb felület.

EUSurvey17

A jó hír, hogy innentől kezdve most már tényleg a bejelentkezés kapujában vagyunk: csak a megfelelő jelszót kell beírni, majd a mobilon megerősíteni a bejelentkezési szándékot, beírni a a mobilon a megfelelő PIN kódot és már bent is vagyunk a felületen.

Ha már sikerrel jártam, készítettem végül egy felmérést és ITT LEHET SZAVAZNI, hogy létezik-e ennél rosszabb EU program.

Másik oldalról persze az űrlap tényleges kitöltői ebből az egészből nem sokat érzékelnek, így adja magát a kérdés, hogy vajon érdemes-e ezek alapján megítélni egy webalkalmazást, aminek az adminisztrációját inkább az ellenségeimnek sem ajánlanám? De mindenképp pozitív hír, hogy létezik és biztonságos (hiszen még az első belépéshez is elképesztő kitartás és elszántság szükséges).

A fent leírtak a szerző véleményét tükrözik. Az alkalmazások frissítésével a fent megjelölt folyamat adott esetben megváltozhat, a felhasználói élmény jelentősen módosulhat. A képek az alkalmazások felületéről 2020.11.09-én kerültek rögzítésre, forrásuk az Európai Unió weboldalai és a Google Play felülete. 

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika