Honvédelem és nemzetbiztonság

Érdekes cikk a koronavírus biztonságpolitikai hatásairól

covid19 hírszerzés

A napokban jelent meg a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Szemléjében egy nagyon érdekes cikk, amit Dr. Kis-Benedek József ny. ezredes írt, „Koronavírus és geopolitika” címmel. A forráslista alapján valamikor 2020. júliusában véglegesített írás több olyan aspektusát is vizsgálja a járványnak, amiről talán kevesebben beszéltek, például arról, hogy szélsőséges csoportok hogyan próbálják meg felhasználni a járványt a tanaik megerősítésére.

Másik oldalról pedig olyan információkat emel a tudományos gondolkodás körébe, amelyek mára már (és a kézirat feltételezett lezárultának időpontjában is) részben meghaladottnak tűnnek, vagy legalábbis már kevésbé határozzák meg a közvélemény alakulását (a vírus kínai eredetének körülményei). Most ezért kiemelnék a cikkből néhány érdekes gondolatmenetet.

Érdekes például az a mondat, hogy „Washington kampányt indított annak bizonyítására, hogy a vírus a vuhani laboratóriumból szabadult ki, nyílt forrásokból viszont bizonyítékok eddig nem kerültek napvilágra.” Vajon miért tartotta szükségesnek a nyílt forrásokra korlátozni a kijelentését? Ennél is érdekesebb azonban az a bekezdés melyben a RAI 2015-ös, sokak által elemzett tudományos műsorának kérdését boncolgatja, amelyben a koronavírussal kapcsolatos, kínai kutatások veszélyeire próbáltak rámutatni a szerkesztők.

A cikkben azt írja, hogy „a RAI olasz TV 2015-ben (!!!) egy ismeretterjesztő műsorban tájékoztatott a koronavírussal kapcsolatos kutatásokról. A film szerint kínai tudósok kísérleti céllal denevérek véréből mesterséges koronavírust állítottak elő laboratóriumi céllal, amely az ember tüdejét támadja.”

A 2015-ben készült videó jelentős hullámokat kavart nyáron, a márciusi újrafelfedezését követően, különösen az első hullámban súlyosan érintett Olaszországban, ahol még Matteo Salvini is foglalkozott, legalább egy Twitter bejegyzés erejéig, a tudományos műsorral.


A videó megjelenése a cikkben azért különösen érdekes, mert a megjelenését, vagyis márciust követően viszonylag gyorsan cáfolni próbálták a műsor összefüggéseit a COVID-19 járvánnyal. Ezt részben arra alapozták, hogy a videó egyfelől leegyszerűsítően (vagy épp pontatlanul) fogalmaz, másfelől nem bont ki olyan részleteket, ami a műsor alapjául vett tanulmány elolvasásával kerül megfelelő kontextusba. Ráadásul ugyanebben az időszakban már szinte minden sajtótermék arról írt, hogy a COVID-19 vírus természetes eredetű.

Számomra ebben a körben mindenesetre az biztosan érdekes, hogy a 2015.11.09-én, hétfőn publikált „A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses shows potential for human emergence” elnevezésű tanulmányból – amelyet azóta sokan vizsgáltak, és próbálták elhatárolni, vagy épp összekapcsolni a COVID-19 járvánnyal – 2015.11.16-ra, vagyis öt munkanap alatt az olasz állami televízió egy komplett, a témakört kontextusba helyező, és tudományos reakciókat is tartalmazó adásrészletet tudott (akart) forgatni.

Egy másik érdekes gondolatmenet a COVID-19 jelenségét boncolgatja a szélsőséges tanokat hirdető csoportok kommunikációjában. A cikk szerzője összességében is úgy látja, hogy a járvány elmúltával hatványozottan jelennek meg és felerősödnek majd a korábban is ismert biztonsági problémák a Közel-Keleten, illetve Észak-Afrika térségében. Ennek a gondolatmenetnek egyik érdekes vonala, amikor arról ír, hogy radikális szélsőségesek, szélsőbaloldali csoportok, valamint neonácik lehetőséget látnak ideológiájuk terjesztésére, különféle történeteket terjesztenek a járvány pusztító hatásáról.

Mint írja „a vallási szélsőségesek a járványt isteni akaratként mutatják be, félelmet okozva ezzel a lakosságban. Fundamentalistáknál találkozhatunk olyan nézetekkel, hogy ez Allah büntetése a hitetlenekkel szemben. A dzsihadista csoportok főként a Száhel övezetben és Kelet-Afrikában aktivizálják magukat.

Szerinte a COVID–19-nek eddig korlátozott volt a hatása az iszlamista, dzsihadista csoportokra. „Az első reagálásukként az al-Naba folyóirat 225. számában oktatási anyagokat terjesztettek, amelyekben leírták, hogyan lehet védekezni a vírus ellen. A következő, március 19-i számukban két maszkos olasz katonát jelenítettek meg azzal a megjegyzéssel, hogy ez a keresztesek legrosszabb rémálma. Ebben a számban biztatták követőiket arra, hogy hajtsanak végre merényleteket Nyugaton, mert az ellenség most a legsebezhetőbb.

Érveikben azt hangsúlyozták, hogy a keresztesek most a legkevésbé sem óhajtják, hogy a jelenlegi megpróbáltatásaik egybeessenek egy olyan merénylettel, mint amilyen Brüsszelben, Párizsban és Londonban történt. A vírust úgy írják le, mint amit Allah küldött az ellenségeiknek. Az ISIS-közeli GreenBird Telegram Channel a vírust egy képen Allah katonájaként feliratozta. Az al-Kaidához közeli Thabat Media Agency Khalid al-Sibai tollából azt írta, hogy a „Corona az igazságtalanság megsemmisítése és a hívők tanúságtétele”.

Nem ismert, hogy ezek a kijelentések mennyiben játszottak közre abban, hogy most több terrortámadás is történt Európában, még akkor is, ha a Párizs melletti lefejezés indítéka többé-kevésbé ismert. A nizzai és bécsi terrortámadások esetében azonban a konkrét motivációkról kevesebb információ jelent meg, így nem kizárt, hogy a fentiek  is erősíthették a terroristák eltökéltségét, illetve befolyásolták a tetteik időzítését.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom