Honvédelem és nemzetbiztonság

Emberek és fegyverek

Javelin

Nem tudom ki-hogy van vele, de szerintem meglehetősen érdekes jelenség lesz az oroszok által megszerzett, „hadizsákmány” nyugati fegyverek és eszközök további sorsa, különösen gondolok itt a nyugati eredetű, ukrán beszerzésekre és a nyugati adományokra.

Az interneten egyre több információ jelenik meg arról, hogy az oroszok milyen eszközöket és fegyvereket szereztek az ukrán fegyveresektől. Természetesen fordítva is tökéletesen igaz ez a jelenség, vagyis az ukránok is rengeteg orosz fegyvert szereztek már, de a mondandóm szempontjából ez most kevésbé fontos.

Jelenleg ugyanis sokkal érdekesebb lehet a nyugati eszközök oroszok általi „bevizsgálása.” Erre most az ukrán félnek aligha van lehetősége, NATO erők pedig nincsenek a területen, így ez a folyamat a fordított irányba korlátozottabb lehet, de nyilván az sem kizárt.

Szereztek az oroszok például Aselsan kommunikációs eszközöket.

Többfélét is.

Ukrán drónt.

Javelin és NLAW rakétákat és indítóeszközöket.

Az előbbiek nyilván az ipari kémkedés és hírszerzés miatt lehetnek érdekesek, utóbbiak pedig azért, mert csak szeretném hinni, hogy még véletlenül sem kallódnak el ilyen fegyverek a háború és menekültáradat zavarában, és kerülnek esetleg a feladók közelébe.

Gondolok itt még inkább egy esetleges Stinger fogásra, de ilyen hírrel még nem találkoztam. Mindazonáltal nem tartom kizártnak, mint ahogy azt sem, hogy nem is az a lényeg amit kitesznek a Twitter kirakatába, hanem az amit nem. Szóval nagyon-nagyon remélem, hogy ezekbe az eszközökbe az adományozás előtt, egészen véletlenül, egy-egy Apple Airtag-et is elrejtettek…

Borítókép: wikipedia.org

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom