Honvédelem és nemzetbiztonság

Előkészítés alatt a TAKUBA alkalmi harci kötelékben történő magyar katonai szerepvállalás

Mali

A 1654/2021. (IX. 21.) Korm. határozat alapján a TAKUBA alkalmi harci kötelékben történő magyar katonai szerepvállalást előkészítő törzs kiküldéséről döntött a kormány.

A kormány az Alaptörvényben foglalt jogkörében eljárva az Európára nehezedő illegális migrációs nyomás csökkentése érdekében engedélyezi, hogy a Magyar Honvédség állományából egy legfeljebb 20 fős (vö. az EUTM misszió keretszámaival) Előkészítő Törzs a francia haderővel közreműködésben, a Maliban és a térségben működő BARKHANE művelet részét képező TAKUBA alkalmi harci kötelékben tervezett feladatellátás előkészítése érdekében kiküldésre kerüljön.

A részvétel indoka, hogy Magyarország érdekelt a nemzetközi béke és biztonság előmozdítására tett erőfeszítésekben és a terrorizmus elleni küzdelemben, figyelemmel Magyarországnak az Egyesült Nemzetek (a továbbiakban: ENSZ) Alapokmányából fakadó kötelezettségeire.

Ezek közül a döntés elsősorban az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2020. június 29-én hozott 2531. számú határozatán alapul, figyelemmel Franciaország felkérésére, valamint a Mali Köztársaság elnökének és a Nigeri Köztársaság elnökének meghívóleveleire is.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom