Külföld

Elérhetők a 2020-as EDIDP uniós védelmi ipari pályázatok

EU

Az EU még 2016-ban lebegtette be azt az uniós védelmi együttműködést, melynek eredményeként hamarosan teljes egészében beindul az Európai Védelmi Alap, azzal céllal, hogy segítse a tagállamokat hatékonyabban elkölteni az adófizetők pénzét, visszaszorítani a kiadások megkettőzését és javítani az ár-érték arányt. A jelentősebb forráskihelyezés előtti utolsó pillanatban érdemes kitekinteni a jelenleg is futó projektekre.

Az Európai Védelmi Alap 2021-től összesen 13.000.000.000 EUR forrást jelenthet az európai védelmi ipar számára, ami önmagában is jelentős összeg, ráadásul kapcsolódik a jóval nagyobb, de nem védelemre fókuszált Horizont Európa K+F és a katonai mobilitást is célzó Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz projektekhez.

A felkészülés aktualitása, hogy 2019-2020 as évekre létrehoztak lényegében egy (sőt kettő) előkészítő projektet (de tekinthetjük az Európai Védelmi Alap sajátos részének), European defence industrial development programme (EDIDP) néven, amelynek során eredetileg összesen 500.000.000 EUR keretösszegű pályázatokat terveztek, évenként tehát nagyjából 250.000.000 EUR-t.

Idén végül 12 témakörben lehet pályázni körülbelül 160.000.000 EUR támogatásra. A pályázati rendszerrel kapcsolatban nemrég tartottak egy prezentációt, Information Day on Calls 2020 néven, a hivatalos pályázati anyagok pedig itt érhetők el.

A 2020-as, jelenleg is nyitott pályázatok ezen a weboldalon keresztül érhetők el, részletesebb kifejtésük pedig ebben a dokumentumban olvasható. A támogatott területek kapcsán elmondható, hogy jelentős részben a hagyományosan erős védelmi iparral rendelkező országok számára kedveznek.

Ilyenek a véleményem szerint a tengeri és vízfelszín alatti felderítés, az űrtechnológiai területek, az MBT/APC/IFV fejlesztés és modernizálás, a támadó helikopterek fejlesztése. Mindazonáltal számos olyan terület is van, ahol akár egy startup is sikeres lehet.

Ilyen például a drónok elleni védelmek területe, a virtualizáció és szimuláció, a mesterséges intelligencia, vagy épp a kibervédelem. Az már most látszik, hogy ezeken a területeken van a legnagyobb érdeklődés a jelentkezők részéről, legalábbis ezt mutatják a partnerkereső cégek adatai, amelyek között  jelenleg egyetlen területen és pályázati felhívás esetében sincs magyar vállalkozás.

Természetesen ez még megváltozhat, mindenesetre az látványos, hogy a szinte minden területen jelen levő francia, olasz, német partnerkeresők mellett a térségünkből Csehország és Románia, de még Bulgária is ott van a legtöbb pályázati felhívásnál (természetesen előfordul, hogy egy-egy vállalkozás gyakran több felhívás kapcsán is pályázik).

Végezetül érdemes kitérni arra is, hogy ez az időszak még a mechanizmusok kialakításáról szólhat, hiszen már az évi 250.000.000 EUR összeg is elképesztően csekély, ami akkor válik igazán látványossá, ha figyelembe vesszük, hogy a teljes MBT/APC/IFV fejlesztés/továbbfejlesztés esetében 9.000.000 EUR a teljes keret, ami még akkor is nagyon kis összeg lenne, ha történetesen csak egyetlen pályázat kapna támogatást.

Van azonban olyan terület is, amelynél valóban komolyabb támogatást jelenthet az EDIDP, például a 13.000.000 EUR a drónok elleni küzdelemre, 5.000.000 EUR a mesterséges intelligenciára, vagy épp a 14.000.000 EUR kibervédelemre. Aki pedig itt sikereket ér el, az vélhetően könnyebben megbírkózhat majd az Európai Védelmi Alap pályázataival is.

Jelen tájékoztatás nem teljeskörű. A szerző nem vállal felelősséget a közzétett hiperhivatkozások tartalmáért, azok, vagy a pályázati eljárás esetleges megváltozásáért. A szerző nem nyújt jogi vagy pénzügyi tanácsadást, továbbá nem vállal felelősséget a cikkben megjelenő információk alapján meghozott üzleti, jogi, vagy egyéb döntésekért, illetve azok elmaradásáért. A cikk nem minősül az Európai Unió hivatalos közleményének vagy álláspontjának. A témakörben az alábbi hiteles forrásból lehet tájékozódni: https://ec.europa.eu/

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld