Honvédelem és nemzetbiztonság

Éjjellátó eszközöket kapnak a Gripen pilóták

Gripen éjjellátó lézertávmérő

Azok, akik figyelemmel kísérik a Magyar Honvédség haditechnikai fejlesztéseit vélhetően már eddig is tisztában voltak vele, hogy a magyar Gripeneken AN/AVS-9-es (Flyghjalm 116) éjjellátó készülékek kerültek rendszeresítésre, még valamikor 2015 decembere környékén.

Erről a legiero.blog.hu, majd az IHO, végül pedig a honvedelem.hu is beszámolt, az éjjellátó-képesség kialakítását pedig – közvetlenül – az Európai Harccsoport (4EBUG) légi támogatásával összefüggő feladatok indokolták. Éjjellátó eszközök egyébként a svéd légierőben üzemeltetett Gripenek pilótái számára már korábban is elérhetők voltak.

A 2016 márciusi magyar „tesztekről” még a Gripen svéd gyártója, a SAAB, és egyéb, katonai beszerzésekkel foglalkozó, nemzetközi weboldalak is beszámoltak. Igaz, egyik forrás sem említette, hogy tulajdonképpen hány készlet éjjellátó eszköz lett akkoriban beszerezve.

Az összesen 14 darab (ebből 12 darab együléses) hazai Gripenhez – egy most megjelent ajánlattételi felhívás szerint – még 10 darab AN/AVS-9 F4949 vagy egyenértékű éjjellátó készlet lesz közbeszerezve, az ajánlattételi határidő pedig 2018. március 28-a.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom