Külföld

Egy évig tartott amíg felfigyelt a nemzetközi sajtó Észak-Korea új tengeralattjárójára

Sajtó

A napokban az index.hu, és a hazai sajtó egy része által megpörgetett szenzációs hír forrása, a 38North már kétszer is megpróbálta a nemzetközi sajtóban elterjeszteni egy új, minden eddiginél nagyobb és félelmetesebb észak-koreai tengeralattjáró építésének a hírét. Most végül sikerrel jártak.

A 38North egy washingtoni székhelyű szakértői csoport weboldala, egyben a Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS) projektje. Fő célkitűzése az észak-koreai fegyverkezési program szakértői bemutatása, általában saját és független forrásokra, műholdfelvételekre hivatkozva. A weboldalt a szakértő  elemzők többsége is ismeri, gyakran hivatkozzák tanulmányok is.

Egy évvel ezelőtt, 2016. november 09-én a 38North weboldalán Joseph S. Bermudez Jr., műholdfelvétlekre hivatkozva beszámolt arról, hogy egy haditengerészeti projekt kapcsán vélhetően új, Sinpo osztályú tengeralattjárót épít az észak-koreai rezsim. Azt is valószínűsítette, hogy a hajó nagyobb lesz az osztály első, ezidáig egyetlen, névadó hajójánál.

A Sinpo vélhetően Észak-Korea legkorszerűbb dízel-elektromos tengeralattjárója. Alkalmas rakétakilövésre (Pukkuksong-1), a hadrafoghatóságával kapcsolatban azonban gyakran kételyek merülnek fel. Mindenféle spekulációk megjelentek már az eredetére vonatkozóan, többek között a szovjet Golf, a Kilo, a jugoszláv Heroj és Sava is felmerült.

Összességében egy nem túl nagy méretű, egyszerre 1-3 ballisztikus rakétát hordozni képes, korlátozott hatótávolságú (még kategóriáján belüli hajókhoz képest is), technológiája miatt könnyedén megfigyelhető és nyomon követhető típusról van szó, amely maximum regionális fenyegetettséget jelent. Méreteit jól jellemzi, hogy vízkiszorítása alapján KISEBB, mint a most eltűnt argentin tengeralattjáró, az ARA San Juan.

Az újabb tengeralattjáró építésének a híre akkor nem futott túl nagyot a nemzetközi médiában (kisebb-nagyobb ausztrál, orosz és japán lapok hozták le a hírt). Furcsa módon azonban az Egyesült Királyságban népszerűbb lapok egy része is leközölte:

North Korea may be building largest missile submarine yet
www.telegraph.co.uk – 2016.10.04

North Korea’s massive new super submarine REVEALED
https://www.dailystar.co.uk – 2016.10.03

Idén, 2017. október 11-én a 38North ismét írt a Sinpo South Shipyard gyárról, amiben több más hír között arról számoltak be, hogy egy ismeretlen hajóépítési program zajlik az üzem területén. A „londoni média” nem tétovázott, jöttek is a szenzációs címek:

World War 3: North Korea starts secret shipbuilding programme amid global conflict fears
https://www.express.co.uk – 2017.10.11

North Korea nuclear missile launch IMMINENT: Shock new satellite pics expose test site
https://www.dailystar.co.uk – 2017.10.12

Satellite pictures expose „activity” at North Korean shipyard where submarines are equipped with ballistic missiles
http://www.mirror.co.uk – 2017.10.12

A hírre „rácsatlakozott” a The Diplomat is, amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva. Amerikai hírszerzési források ugyanis megerősítették a lapnak egy új, dízel-elektromos észak-koreai tengeralattjáró építésének hírét. A hír Magyarországra is eljutott, az index.hu-n megjelent egy cikk a „szenzációs” felfedezésről.

Pár nappal később pedig kijött a friss-ropogós világszenzáció. A 38North weboldalon megjelent ugyanis Joseph S. Bermudez Jr. exkluzív elemzése, melyből kiderült: Észak-Korea egy ballisztikus rakéta hordozására alkalmas tengeralattjárót épít, méghozzá a már létező Sinpo-osztály megnövelt méretű variánsaként. Aligha találni Londonnak olyan szegletét ahová az alábbi médiák segítségével ne jutott volna el végül a szenzációs újdonság híre:

World War 3: Maps show North Korea ‘aggressively’ building ballistic missile submarine
https://www.express.co.uk – 2017.11.17

Images suggest North Korea ‘aggressive’ work on ballistic missile submarine: institute
https://www.reuters.com – 2017.11.17

Images show North Korea’s ‘submarine ballistic missile programme’
http://www.bbc.com/ – 2017.11.19

North Korea rejects Donald Trump’s call for nuclear talks, as images emerge of ‘ballistic submarine’ under construction
http://www.telegraph.co.uk – 2017.11.17

North Korea races to build nuclear submarine that will strike US
https://www.dailystar.co.uk – 2017.11.17

Igen ám, de utóbb már nemcsak a brit média nagyágyúi kapták fel a tengeralattjáró hírét, hanem a magyar média egyik fele is:

Index – Külföld – Újabb árulkodó műholdképek kerültek ki
https://index.hu – 2017.11.19

Készül a rettegett atomkilövésre is jó tengeralattjárója Kimnek
http://estiujsag.hu – 2017.11.17

Észak-Korea újabb féltett titkára derült fény
http://www.napi.hu – 2017.11.18

Újabb műholdképek bizonyítják: Észak-Korea építi következő halálos fegyverét
http://www.blikk.hu – 2017.11.20

Inforádió – Külföld – Ezért épít Észak-Korea tengeralattjárót
http://inforadio.hu – 2017.11.18

Az egészben nem az a „legszomorúbb,” hogy a nemzetközi média elsöprő többsége az első, Sinpo hajóosztályú tengeralattjáró képével „illusztrálta” az új tengeralattjáró hírét (ami a valóságban a 38North képein, illetve elemzésében is egyelőre csak különböző átmérőjű fémdarabokban testesül meg).

Nem is az, hogy az első Sinpo évek óta „kész” van (legalábbis arra a készültségi szintre, amire vélhetően szánták) és amibe elég régóta pakolnak Pukkuksong-1 SLBM ballisztikus rakétát is, amit pedig már sikeresen teszteltek is.

Hanem egyfelől az, hogy a 38North lényegében kétszer jött ki – egy év különbséggel – nagyjából ugyanazzal a „történettel” (készül egy új Sinpo, ami nagyobb, mint ami már elkészült, mindezt különböző átmérőjű hajótest-elemek műholdas fotóival igazolva), de ennek ellenére a két utóbbi, többé-kevésbé ezzel a témával foglalkozó cikkeikben nem igazán említik meg a 2016-os első, releváns cikküket.

Másfelől pedig az, hogy a nyilvánvalóan nem ennyire „exclusive” dél-koreai lap, a Yonhapnews már 2016. áprilisában megírta, hogy a 2000 tonnás Sinpo után egy körülbelül 3000 tonnás új hajó fejlesztését kezdte meg az Észak-Koreai rezsim. Ehhez képest meglepő, hogy „minden igyekezet” mellett ennyi időbe telt a hír, és egyben a 38North felkarolása, de számomra leginkább: a mértékadónak tartott brit tájékoztatás színvonala.

A kép illusztráció, forrása: pixabay.com

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld