Külföld

Egy páncéltörő rakéta tesztje futott végig a világsajtón?

Tankelhárító rakéta

Azt már megszokhattuk, hogy Észak-Korea rakétaprogramjával kapcsolatban a legszélsőségesebb dolgok is megtörténhetnek, és meg is történnek a „nyugati” sajtóban (is). A Dezinformációk terjednek Észak-Korea rakétaprogramjáról című írásomban már bemutattam egy esetet, amikor feltételezhetően szándékosan tájékoztatták félre a közvéleményt az amerikai kormányzat közeli szakértők és/vagy a rájuk hivatkozó média.

A haditechnikák esetében persze könnyű véletlenül hibázni, példának említve a soha le nem zuhant Mirage-2111D vadászrepülőgép esetét. De a fenti példában, vagy amikor egy évig tartott, amíg felfigyelt a nemzetközi sajtó Észak-Korea új tengeralattjárójára a szándékosságot nehéz elvetni. Mindennek meglehet persze a biztonság- és védelempolitikai oka, de a jelenség attól még létezik.

Egy konferencia-előadásom kapcsán megjelentetésre leadott tanulmányomban számos más érdekességre is felhívtam a figyelmet, mondjuk nem tudom megjelenik-e egyáltalán valaha is, tekintve, hogy tavaly nyár óta semmi hír nincs a konferenciakötet felől.

A napokban ismét felrobbant a nemzetközi és a magyar sajtó is, miszerint „Phenjan új típusú „taktikai” fegyvert tesztelt Kim Dzsongun személyes irányításával, és a rakétát „különleges módon” lehet irányítani, s hogy „nagy erejű robbanófejjel” rendelkezik.”

Azóta kiderült, hogy a különleges, nagy hatóerejű, taktikai rakétafegyver lényegében egy tankelhárító rakéta komponensének tesztje lehetett, ami paramétereiben hasonlatos lehet az izraeli Spike rakétarendszerhez (de legfeljebb egy rövid hatótávolságú cirkáló rakéta). Ha ez igaz, akkor vélhetőleg ez lesz minden idők legnagyobb médiaérdeklődéssel járó tankelhárító rakétakomponens-kísérlete az egész emberiség történelmében.

A Spike rakéta, amit szóba hoztak már a Magyar Honvédség modernizálása kapcsán is

A fentiek tükrében persze bármi, és annak ellenkezője is igaz lehet, ami a sajtóban megjelenik Észak-Korea kapcsán. A Spike-kaliberű tesztre való utalás most Shin Jong-woo-tól érkezett, aki a Korea Defense Forum (KODEF) szakértője, amely szervezetről éppen annyi információ érhető el, hogy valószínűleg létezik.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld