Honvédelem és nemzetbiztonság

Egy gondolat bánt engem

Orbán Viktor

Amit nehéz nem a politika szemüvegén keresztül értelmezni, de hátha sikerül a tények talaján állva megvilágítanom, hogy mi is az én gondom. Merthogy szerintem ezerféle gond van a sajtó egy – jelentős – részében elterjedt cikkekkel, véleményekkel, még akkor is, ha történetesen olyan médiákban zajlik egy szerintem téves folyamat, amit máskülönben gyakran olvasok.

Konkrétabban Orbán Viktor kórházlátogató videóiról lesz szó, illetve az ezt övező (politikai-)médiakampányról. Az egész ugyebár azzal a képpel kezdődött, amikor Orbán Viktor látogatást tett a Korányi Pulmonológiai Intézetben, április 7-én. A kép egyik olvasata szerint az alábbi problémák merültek fel:

 • Orbán Viktoron FFP3 maszk van, a pulmonológus tüdőgyógyászon egy egyszerű maszk, az is rosszul felhelyezve,
 • a lift nem működik,
 • a csempe lepotyogva a háttérben,
 • nincs rajtuk kesztyű,
 • egyenruhásokkal körbevéve,
 • a porral oltó a földön van elhelyezve, a falnak támasztva.

Azután a média két pontot egyből korrigált, mondván a lift lehet, hogy szándékosan le lett zárva (igazából teljesen jól olvasható volt eredetileg is), a porral oltó készülék pedig egy ősrégi szén-dioxiddal oltó készülék, ami akár még megfelelő is lehet.

Eddig az (ön)korrekció. Az már az én véleményem, hogy tulajdonképpen milyen politikai üzenete van annak, hogy a videofelvételen szereplő szakemberek egy része nem úgy viseli a védőeszközöket, ahogy azt az ellenzéki politika/média elvárja?

Lehet, hogy úgy gondolják, hogy a kockázatok, a normál ügymenetük figyelmebevételével elegendő az a védelem, amit épp akkor, és ahogy használtak? Vagy ennek ellenére is hibáztak? De mégis mi köze ennek Orbán Viktorhoz, meg a látogatásához?

Ha én tüdőgyógyász lennék, és történetesen úgy ítélném meg, hogy rendkívül alacsony az infekció kockázata, akkor vajon elpazarolnék egy FFP3 maszkot, hogy jól mutassak a miniszterelnök mellett, azon a három percen, amíg a vágókép készül? Tudva, hogy a világon nincs az az ország, ahol elegendő az ilyen szintű védőeszköz, és a legkritikusabb időszakban lehet, hogy már nem lesz a kollégáknak sem elérhető?

Más. Orbán Viktornak vajon milyen szintű maszkot kellett volna kapni? Zsebkendőt a szája elé? Bármelyikünk felvenné az FFP3-as maszkot hasonló helyzetben, és talán ez a védelem az akármilyen párthoz tartozó, mindenkori miniszterelnöknek jár is.

Biztos csak én láttam többször is – még bőven a rendkívüli jogrend bevezetése előtt, hetekkel ezelőtt – a BKV buszból kifelé meredve azokat az Audis-BMW-s emberkéket, akik már akkor FFP3 maszkban pöffeszkedtek, hazafelé csorogva a forgalommal, egyedül ülve az autójukban. Ők megfogadták a média egy részének a tanácsát, mint ahogy akármikor kinézve az ablakon látok randomembereket FFP2-3 maszkokban uborkát vásárolni.

Azután ott van a csempekérdés. Ha jól emlékszem óriási botrány volt az ellenzék/média egy részében, amikor a kormány belevágott a rendelőfelújításba, mondván, hogy az egészségügy ezer sebből vérzik, de nem épp a falak festése a legnagyobb probléma.

Most, a kritikus időszakban vajon épp a csempe az egészségügy legnagyobb problémája? Vagy patyomkin felújítás kellett volna a látogatása előtt? Vagy ne menjen a miniszterelnök egészségügyi intézmény közelébe se, mert ne politizáljon ezzel, szégyelje magát, vagy bújjon egy föld alatti bunkerba? Vajon a vezetői összefoglalók alapján hozzon stratégiai döntéseket, anélkül, hogy látná a saját szemével, hogy mi a helyzet?

Azután: a katonák-rendőrök a stratégiai pontokon, utcákon. Az nem tudom feltűnt-e bárkinek, hogy jelen pillanatban nem a járványügyi helyzet tetőpontján, hanem sajnos még csak az elején tart Magyarország. Vajon az ellenzéki politika/média szerint az utolsó pillanatban, a kritikus percekben kellene majd a kormánynak bedobnia a helyi viszonyokat, vállalatirányítási, vezetési rendszert nem ismerő embereket a stratégiai pontokra?

De általánosságban: az esetleg Budapestre vezényelt vidéki rendőröknek, katonáknak helyismeret nélkül kellene garantálni majd szükség esetén az élet- és vagyonbiztonságot, rosszabb esetben egy szigorú kijárási tilalmat? Nem lehet hasznos, ha már előtte van némi helyismeretük, és egyébként a lakosság is hozzászokik – fokozatosan – a jelenlétük megnövekedéséhez (kivéve persze, ha közben a politikai csoportosulások/össznépi Facebook okosságok egy része katonai hatalomátvétellel, meg tudom is én milyen egetrengető hülyeségekkel operál)?

De minderről nem írtam volna, ha nem folytatódik a kampány, Orbán Viktor nagy kórház megtekintései címmel, ami nálam aztán végképp kiverte a biztosítékot. Történt ugyanis, hogy csütörtökön a kormányfő váratlanul látogatta meg a Szent János Kórházat, amiről ugyancsak film készült.

Ott már COVID19-es betegekkel is egy légtérben látható, állig beöltözve, kesztyűben, mint ahogy mások is, és az egész úgy van beállítva a cikkben, hogy őt már csak Putyin űbereli az elővigyázatossággal, konkrétan gázállarccal felvértezve.

Ezzel szemben az újság lehozza:

 • Macront, aki egy egyszerű maszkban álldogál valami recepciónak tűnő pult előtt,
 • Peter Pellegrinit, aki ugyancsak egyszerű maszkban van egy textilüzemben,
 • Hszi Csin-pingget egyszerű maszkban, valami nagyobb téren állva,
 • Trumpot egy olyan járványügyi központban, ahol nem betegeket látnak el, több mint egy hónappal ezelőtti járványügyi helyzetben, maszk nélkül,
 • Trudeaut valami nyilvános téren, maszk nélkül előadni, miközben 5 méteres közelében senki nincs, egy a szabad téren állva.

Az úgy látszik, senkit nem zavar, hogy nyilvánvalóan végig a körtét hasonlítják az almával (Putyint leszámítva más szituációkban, más időpontban, más helyen jelentek meg a politikusok) és ezzel lényegében semmivel sem hitelesebb képet festenek az egész helyzetről, mint amit a gyakran alapos okkal bírált médiák, máskülönben. Mindezt szándékosan, hiszen a konkrét videó kapcsán írják, hogy „megnéztük azt is, hogyan csinálják ezt más országokban.”

Eddig soha nem írtam róla, de részben hasonló megfontolások miatt (bár egy konkrét írásom kapcsán) fejeztem be a blog.hu-n való írást (terveztem a saját oldalt, de jóval később), most befejeztem az index.hu olvasását is. Megértem, ha esetleg mások hasonlóan tesznek most a jogalappal.hu tekintetében, de őket is arra kérem, hogy bármit is olvasnak, mindig legyenek vele kritikusak.

PS: ez az írás nem arról szól, hogy nincsenek a koronavírust leszámítva, általánosságban is súlyos problémák az egészségügyben, nem arról szól, hogy a kormány jól, vagy rosszul kezeli ezt a helyzetet, hanem az ellenzéki politika/ média egy részének a tevékenységéről.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom