Honvédelem és nemzetbiztonság

Duplagondol az elfogóhálóról a Honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén

Bizottság

Németh Szilárd István (Fidesz): (…) A napirendünket állapítjuk meg most. Aki támogatja, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Hat igen. Nem szavazat? (A beérkező dr. Vadai Ágnes feltartja a kezét.) Tartózkodás? Két tartózkodás. Köszöntjük… (Dr. Vadai Ágnes: Nem, nem!) Nem? Nem tartózkodás, vagy nem nem? (Dr. Vadai Ágnes: Nem! Nem!) Nem-nem? A nem-nem a formál logika szerint igen. Most akkor hogy? (Dr. Vadai Ágnes: Vessző volt közöttük! Nemmel szavazok, elnök úr!) Nem és nem. Nem, nem, soha. Köszönjük szépen. (Dr. Vadai Ágnes: Ha így érti, akkor így!) Tehát 6 igen szavazattal, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással a napirendet elfogadtuk.

A jegyzőkönyv szerint így indult Magyarországon az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának 2018. március 5-én, hétfőn, 10 óra 03 perckor megkezdett ülése, és amelyen rengeteg egyéb érdekes, és jóval kevésbé érdekes Sorosozás és Pharaonozás mellett Tóth László, az Országgyűlési Őrség dandártábornok parancsnoka mondta a legérdekesebbet a sajtóban körbejárt, általam is elemzett elfoghálóval kapcsolatban.

„Ami a fegyver, elfogó háló egyéb dolgot illeti, egy dolgot hadd pontosítsak. Tavaly tavasszal felkapta a média. Miért kapta fel? Mert megjelent egy BM-rendelet, amely az Országgyűlési Őrségnél rendszeresített fegyverek, lőszerek témakörét szabályozta. Miért jelent meg ez a BM-rendelet? Azért, mert az Országgyűlési Őrség minden szakirányú tevékenységét a rendészetért felelős miniszter szabályozza.

Minden olyan eszköz, amelyet az emberek kezébe adunk, különösen fegyver, lőszer, kényszerítő eszköz, csak rendszeresített eszköz lehet. Ez a rendszeresítés egy borzasztó bonyolult, összetett, nehéz folyamat. Egy ilyen kis országban egy eszközt rendszeresíteni nagyon hosszadalmas eljárás. Ez a BM-rendelet vagy húsz oldalon keresztül azzal foglalkozik, azt szabályozza, hogy mi az a rendszeresítés. Az utolsó egy oldalban ad egy felmentést azáltal, hogy ha valamelyik magyar fegyveres szerv egy eszközt rendszeresített, akkor a többinek nem kell már ugyanezt végigcsinálni, hanem egy úgynevezett használatbavételi eljárással használatba lehet venni.

Ebben a jogi normában az elmúlt években egyetlenegy betű nem változott. Egyszerűen arról van szó, hogy 2014-ben, amikor utoljára kiadta részünkre a belügyminiszter úr ezt a rendeletet, az 1. számú mellékletben fel volt sorolva, hogy melyek azok az eszközök, amelyek e pillanatban Magyarországon rendszeresítve vannak. Elteltek évek és 2017 elején ismét kiadta a rendeletet, mondom, a normaszövegben egyetlenegy szó nem változott, az 1. számú mellékletet frissítették.

El kell mondanom, hogy mi egyetlenegy eszközt sem rendszeresítettünk, nincs olyan eszköz jelenleg a birtokunkban, nem tudunk elfogó hálót kilőni, nincs gránátvetőnk. Nem arról van szó, hogy minket felfegyvereztek, hiszen nincs pénzünk ilyenre, hanem arról van szó, hogy a jogi felhatalmazás megvan arra, hogy ha esetleg szükség lenne, pénzünk is lenne, akkor lehetne beszerezni ilyen eszközöket, de egyszerűen nincs. Még így is vannak olyan tételek abban a bizonyos rendeletben, amelyek – biztos vagyok benne – soha az életben nekünk nem lesznek, például vízágyunk vagy páncéltörő gránátunk.”

Lényegében tehát a sajtó képtelen volt a BM rendelet értelmezésére. Lássuk tehát mit mond az Országgyűlési Őrség által alkalmazott kényszerítő eszközök rendszeresítésének szakmai követelményeiről és eljárási szabályairól, valamint az Országgyűlési Őrségnél rendszeresíthető kényszerítő eszközök típusairól, fajtáiról szóló 33/2014. (IV. 24.) BM rendelet.

„A rendszerbe vételi és az alkalmazásba vételi eljárást az Országgyűlési Őrség azon szervezeti elemének vezetője kezdeményezi, amely szervezeti elemnél a kényszerítő eszköz alkalmazása szükséges. Az Országgyűlési Őrség parancsnoka a nem rendszeresített kényszerítő eszköz vagy a rendszeresített kényszerítő eszköz rendszeresítettől eltérő típusváltozata beszerzésének szükségességéről a beszerzési eljárás megindítását megelőzően írásban tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, valamint értesítést küldhet a társszervek részére.”

Ez alapján a rendszeresítés folyamatát a jogszabály szövege szerint nem valamilyen külső entitás mozgatja, hanem az Országgyűlési Őrség azon szervezeti elemének vezetője kezdeményezi, amely szervezeti elemnél a kényszerítő eszköz alkalmazása szükséges. A rendszeresítés lezárásaként pedig „a rendszerbe vételi vagy alkalmazásba vételi eljárást kezdeményező vezető a beszerzési eljárás eredményeként létrejött szerződés megkötését követően haladéktalanul (…) rendszerbe vételi vagy alkalmazásba vételi javaslatot terjeszt fel az Országgyűlési Őrség parancsnokához.”

Arról, hogy nem lesz rendszeresítve elfogóháló, illetve gránátvető a kormánypárti politikusok furcsa módon nem tudtak. Sőt úgy tudták, hogy drónok ellen lesznek bevetve. Még az Országgyűlés Hivatala, sőt, maga Kövér László is úgy tudta.

KÓSA LAJOS: „Azzal kapcsolatban, hogy a belügyi tárca egyik tervezete szerint kézi gránátvetőt és elfogóhálót kap az Országgyűlési Őrség, a (sic!) Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője egy szerda sajtótájékoztatón azt mondta: a drónok elleni védelmet szolgálja a hálót kilövő gránátvető.” – NÉPSZAVA.

LÁZÁR JÁNOS: „Csak a legmodernebb, legszükségesebb és legkíméletesebb fegyvereket szerzik be az Országgyűlési Őrségnek – ezért vesznek többek között 40 mm-es gránátvetőket, gránátokkal – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.” – NAPI.

KÖVÉR LÁSZLÓ: „Az Országgyűlési Őrség az elfogó hálót nem arra áhítozó képviselők behálózására, hanem – szükség esetén – kizárólag az Országház biztonságát esetlegesen veszélyeztető, engedély nélkül repülő drónok befogására fogja használni – tolmácsolta az Országgyűlés Hivatala Kövér László, házelnök álláspontját csütörtökön az MTI-nek” – NAPI.

Duplagondoljon mindenki, aki akar.

„A duplagondol „azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. (…) Megfontolt hazugságokat mondani s közben őszintén hinni bennük, elfelejteni bármilyen tényt, ha időszerűtlenné vált, s aztán, ha ismét szükség van rá, előkotorni a feledésből éppen csak a szükséges időre, tagadni az objektív valóság létezését, s ugyanakkor számításba venni a tagadott valóságot – mindez elengedhetetlenül szükséges. Még a duplagondol szó használatakor is szükség van a duplagondol alkalmazására. A szó használatával ugyanis elismeri az ember, hogy meghamisítja a valóságot; a duplagondol azonnali alkalmazásával kitörli ennek tudatát; s így tovább a végtelenségig: a hazugsággal mindig az igazság elé ugrik.” George Orwell – 1984

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom