Honvédelem és nemzetbiztonság

Drónt rendszeresített a Rendőrség

mavic2 rendőrség

A 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás alapján az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv, vagyis a rendőrség a „DJI Mavic 2 Zoom Camera M2ZE felderítő kamera” rendszeresítéséről döntött.

A kínai DJI gyártó a Mavic 2 Enterprise eszközöket egyébként kifejezetten ajánlja a rendfenntartó egységek számára, amelyek munkáját olyan speciális modulokkal tudja támogatni, mint amilyenek a hangosbeszélő és a reflektor kiegészítők.

Korábban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is foglalkozott a drónok rendszerbe állításának a kérdéskörével. A hatóság akkor a Terrorelhárítási Központ képességeinek bővítéséhez, a feladat végrehajtás magasabb szintű ellátásához szükséges eszközbeszerzések forrásainak biztosításáról szóló kormányhatározat tervezetéből szerzett tudomást drónok mobil megfigyelőplatformként (például járőrdrónként) történő alkalmazására vonatkozó tervről.

A most megtörtént rendszeresítés célja egyelőre nem ismert. A NAIH akkor az elképzelés célszerűségét nem vitatva rámutatott arra, hogy az minden bizonnyal túlmutat a kép- és hangfelvétel készítésnek a törvényben meghatározott hatályos szabályain, ezért a tervezett fejlesztések megvalósítására csak annyiban kerülhet sor, amennyiben azokat a vonatkozó törvény a személyes adatok védelmének követelményeivel összhangban lehetővé teszi.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a kövekezőről:

Ajánlott tartalom