Külföld

Drónokkal támadják a szaúdi olajipart

szaud

Jemeni húszi síita felkelők hajtottak végre dróntámadást a világ legnagyobb olajcégének, a Saudi Aramconak két létesítménye ellen. Tegnap napközben Abqaiq olajfeldolgozóinál és Khurais olajmezőinél már eloltották az egyébként jelentősnek tűnő tüzeket, amit a támadás okozott. Ezzel kapcsolatban három dologra hívnám fel a figyelmet.

Az egyik, hogy Magyarországon alig-alig érte el a média ingerküszöbét, hogy az eseményről beszámoljon. A hirado.hu például talán minden idők legrövidebb cikkét fogalmazta meg a témával kapcsolatban. A hazai médiában persze születtek átfogóbb írások is, de lényegében erősen építkezve a nemzetközi portálok és hírügynökségek anyagaiból.

A második, hogy a híradásokból nem feltétlenül vált egyértelművé, hogy a támadásnak nagyon komoly következményei lehettek, legalábbis a lángok méretéből erre lehet következtetni. A támadás tehát sikeres és látványos volt, ami jól mutatja a jemeni felkelők által használt technológia és metodika kidolgozottságát és sikerét.

A harmadik, hogy a támadás nem előzmény nélküli. A szaúdi olajipar 2019. májusában került a dróntámadások célkeresztjébe. Elsőként Yenbu olajterminálja sérült meg két helyen. Augusztusban a Shaybah olajmezőn okozott kisebb tüzet egy másik dróntámadás. A két korábbi eset nem zavarta meg az olajkitermelést, de azt nem lehet állítani, hogy a mostani támadás módszere meglepő lett volna.

Az újabb támadás viszont sokkal súlyosabbnak tűnik a korábbiaknál, éppen ezért egyre érthetetlenebb, hogy a szaúdi hadsereg vajon miért nem képes az olajipar kiemelt fontosságú létesítményeinek védelmére? Különösen annak fényében érdekes a kérdés, hogy a szaúdi védelmi kiadások megelőzik még Oroszországét is, és ezzel a harmadik az USA és Kína után.

Ráadásul a támadásnál alkalmazott technika, eljárás és a potenciális célpontok sem lehetnek ismeretlenek a szaúdi fegyveres erők és persze a hírszerzés számára sem. Állítólag kézi lőfegyverekkel (a legjobb felvétel a hangokról fent) vették fel a harcot a sötétben támadó drónok ellen, amely természetesen nem bizonyult túl hatékonynak.

UPDATE (2019.09.15. 10:23)

A támadásból visszamaradt maradványok alapján feltételezhető, hogy iráni eredetű (Soumar) Quds-1 cirkálórakéták is részt vettek a támadásban. Az iráni alaptípus a szakértők szerint egy ukrajnából 2005-ben, illegálisan beszerzett, Kh-55-ös rakétacsomagon alapul.

A képek valódisága kérdéses, de úgy tűnik, hogy valóban 2019.09.14-én került fel az internetre.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld