Külföld

Dogonok elleni támadások Maliban

Mali

Az elmúlt héten több, mint 40 civil és mali FAMAs katona vesztette életét Mali Mopti régiójában (az érintett települések: Gouari, Djimdo, Pangadougou és Dialaikanda). A civil áldozatok zöme a dogon törzshöz tartozik. A támadást követő napokban senki sem vállalta magára a mészárlást, de egyes források szerint a támadók a Fulani közösség fegyveres csoportjainak jeleit viselték magukon.

Általánosságban a dogonok inkább a mali kormány fegyveres erőihez, vagyis a FAMAs-hoz, míg a Fulani közösség fegyveresei inkább az al-Kaida és az iszlám állam helyi képviselőihez állnak közelebb. Ettől függetlenül, körülbelül egy éve épp a Fulani közösséget érte etnikai jellegű támadás (ezzel párhuzamosan, jóval kevésbé érintetten, de dogon közösségek ellen is történtek támadások).

Érdekesség, hogy a dogonok körülbelül 35%-a már áttért az iszlám hitre, a sajátos törzsi vallásukat tehát már messze nem minden dogon vallja magáénak. Egyébként Mali lakosságának 4,3%-a tartozik a dogon népcsoporthoz.

A francia Le Monde részletes cikkében nem említi a Fulani közösség lehetséges érintettségét, helyette azt hangsúlyozza, hogy gyermekek és idősek is a támadók áldozataivá váltak.

Ami a cikkükből kiemelhető, az az, hogy az egyik megtámadott közösség, a Gouari képviselője, Youssouf Tiessougue szerint a FAMAs általában nem reagál időben, és akkor sem avatkozik be, ha megfelelően informálják őket a támadókról.

A mostani támadást követően a helyszínre érkező FAMAs egységeket állítólag csapdába csalták, egyes források szerint kilenc, a FAMAs szerint hét mali katona halt meg, kettő megsebesült, vannak eltűntek is, és több jármű megsemmisült.

A támadás azért különösen veszélyes a jelenlegi helyzetben, mert a dogon népcsoport jelentős szerepet vállal a térség élelmezésében és a FAMAs-be vetett bizalom gyengülésével, esetleg megszűntével felfüggeszthetik a gazdálkodó tevékenységüket, még rosszabb esetben pedig a FAMAs helyett más szövetségest kereshetnek a régióban.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld