Külföld

Dezertőr ex-katona vezette terroristák ütöttek rajta a mali fegyveres erőkön

Mali

Lassan elérte a portálokat is a hír, miszerint terroristák ütöttek rajta a mali fegyveres erőkön (FAMAs) vasárnap reggel. A támadás Dioura térségében történt, méghozzá annak a Mopti régiónak a nyugati részén, ahol korábban a francia hadsereg jelentős sikereket ért el.

Mint arról korábban már írtam: jelentős csapásokat mértek Maliban, egészen pontosan a Mopti régióban a katiba Massina elnevezésű, áttételesen az al-Kaidához (Jama’a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin) köthető terroristacsoportra. A csapásokban akkor vélhetően életét vesztette Hamadoun Kouffa, a dzsihadista katiba irányítója és más vezetők  is.

A vasárnapi összecsapásban a FAMAs legalább 23 tagja életét veszítette. A támadásnak különös élt ad, hogy a FAMAs twitter csatornáján gyorsan meg is nevezte a támadók vezérét, Ba Ag Moussa-t (fotója a maliweb.net-en), aki dezertálása előtt a mali hadseregben szolgált. A rajtaütés során a terroristák autókkal és motorkerékpárokkal támadtak a táborra, viszonylag jól szervezettek voltak, és legalább öt katonai járművet is megsemmisítettek.

A Sahel-intelligence információi alapján Ba Ag Moussa (alias Bamoussa Diarra) közeli kapcsolatban van a mali tuareg Iyad Ag Ghaly-val, aki a helyi al-Kaida szövetség vezetője. Bamoussa egyébként egészen 2006-ig a mali hadsereg ezredese volt, ekkor dezertált Kidal városának katonáival együtt.

A Sahel-intelligence szerint 2012-ben ismételten dezertált a katonai puccs során egy tuareg lázadásban, melyet a Mouammar Kadhafi bukását követően északról tömegesen beáramló al-Kaida tagok is támogathattak. Ba Ag Moussa állítólag maga is tuareg felmenőkkel rendelkezik.

Az események hazai aktualitása, hogy magyar katonák is részt vesznek az EUTM Mali misszióban, melynek egyik célja épp a FAMAs katonáinak kiképzése. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság legutóbb tavaly hirdetett lehetőséget az EUTM Mali kiképző misszióban történő külföldi szolgálatteljesítésre.

Borítókép: https://twitter.com/FAMa_Mali

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld