Honvédelem és nemzetbiztonság

Biztonságpiac 2021 Konferencia és Kiállítás

Biztonságpiac

A minap lehetőséget kaptam, hogy részt vegyek a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ), a Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) és a Biztonságpiac.hu immár nyolcadik alkalommal megrendezett Biztonságpiac Konferencia és Kiállításon, úgyhogy arra gondoltam írnék ezzel kapcsolatban pár gondolatot.

Ami a bejelentéseket illeti, portfolio.hu nagyon szépen összeszedte őket, hozzáfűznivalóm nem nagyon lehet, esetleg annyi, hogy ez egy nagyon apró szelete volt a rendkívül érdekes és izgalmas rendezvénynek: nagyjából az egy napos esemény 5 perce lett kiemelve, és őszintén szólva némileg továbbgondolva benne.

Amiről nem szól a beszámoló, az például az a légkör amiben az érintett védelmi ipari cégek vezetői próbálták értelmezni – a saját működésükre vetítve – a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt., vagy épp a VFT szerepét, de még az is szóba került, hogy ezentúl miért HM az EI.

Amiben általános egyetértés volt az a megfelelően képzett szakemberek, pontosabban azok hiánya, különösen olyan területeken, amelynél a civil munkaerőpiacon is nehézségek vannak (pl. mérnökök). Ez a problémakör az intenzív védelmi ipari expanzió miatt tovább fog erősödni.

Máskülönben meglehetősen pontosnak tűnik néhány területen az általam előre jelzett folyamat, például tavaly írtam arról, hogy az exporttevékenységgel összefüggő tevékenységek jelentősen módosíthatják a kialakult engedélyezési eljárásokat, és most kiderült, hogy állítólag ez a kérdés is szerepel Maróth Gáspár kormánybiztos „todo” listáján.

Sajnos méreteit tekintve nem volt „expo” jellege, de ennek ellenére a kiállítások, workshopok is érdekesek voltak. Így nem szalasztottam el a lehetőséget megkérdezni a Gammától, hogy a Komondorból hogyan lett Gidrán, a HM EI-től, hogy miért jobb szerintük a kiállított merevszárnyú PNR (Nemere, Orkán stb.) a „hagyományos” drónoknál, és a Pro Patria-tól, hogy azonos radarkeresztmetszetű földicélnál hogyan képes megkülönböztetni egy operátor, hogy épp egy nagy testű állatot, vagy embert detektál a rendszer.

A legérdekesebb kiállítás és bemutató ezzel együtt számomra a Linkdown szimulátora volt, méghozzá azért, mert szinte a teljes rendezvény alatt viselték a felszerelést, és gyakoroltak vele úgy, hogy nem tűnt még délutánra sem kifáradtnak a bemutatót tartó páros.

Mindenesetre prospektust csak a Pro Patria-tól kaptam.

 A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom